Gemeente Coevorden

Adres gemeente coevorden: postbus 2 7740 AA Coevorden Tel (0524) 59 85 98 Fax (0524) 59 85 55 info@coevorden.nl

Centrum Sleen krijgt nieuwe dorpsvloer

Het centrum van Sleen krijgt een forse opknapbeurt door de herinrichting van de Bannerschultestraat. De kern wordt ingericht als vlakke dorpsvloer die verhard wordt met klinkers, naar het voorbeeld van het centrumgebied van Dalen.

Bij de werkzaamheden wordt meteen het rioolstelsel aangepakt: het hemelwater wordt van het vuilwater afgekoppeld zodat een gescheiden rioolsysteem ontstaat. Verder wordt de Schaapstreek opnieuw bestraat. Met de aanpak van het centrum is in totaal EUR 1.100.000,-- gemoeid. Het college van B en W stelt de raad voor in te stemmen met de uitvoering van het plan en het krediet beschikbaar te stellen.

De herinrichting van het centrum van Sleen staat al langere tijd op de rol. Als de bouw van het nieuwe appartementencomplex straks voltooid is, kan het centrum opnieuw ingericht worden. In het voortraject is overleg geweest met de vereniging voor dorpsbelangen Sleen-Diphoorn en de ondernemersvereniging. Binnenkort zal het overleg met de omwonenden en belanghebbenden opgestart worden.

Verkeersveiligheid

De dorpsvloer aan de Bannerschultestraat past in het 30-kilometergebied dat in de hele kern geldt. De verkeersveiligheid wordt hierdoor bevorderd. Het voorstel is om voor de verharding gebruik te maken van de bestaande gebakken klinkers, aangevuld met getrommelde betonstenen in de rijbaan en sierbestrating langs de kanten. De straat wordt zo aangelegd dat een visuele versmalling ontstaat, wat snelheidsbeperkend werkt.

Riool

Het gemengde rioolstelsel wordt ontkoppeld tot een gescheiden systeem. Bij veel regenval is een gemengd rioolstelsel vaak bijna geheel gevuld, wat tot wateroverlast kan leiden. Het ligt voor de hand om nu in combinatie met de herstraatwerkzaamheden ook het rioolstelsel aan te pakken. Hiermee wordt voldaan aan de landelijke richtlijn om hemelwater zo veel mogelijk ter plaatse te laten om de verlaging van de grondwaterstand tegen te gaan. Het opnieuw bestraten van de Schaapstreek wordt gecombineerd met de werkzaamheden aan de Bannerschultestraat. Hier wordt ook meteen het hemelwater afgekoppeld.

Kosten

De totale kosten voor de aanpak van het centrum in Sleen bedragen EUR 1.100.000,--. Aan subsidies is inmiddels bijna EUR 700.000,-- binnengehaald, waardoor nog een bedrag resteert van EUR 426.066,--. Aan de raad wordt voorgesteld om het resterende krediet beschikbaar te stellen.