Gemeente Alkemade


Dodenherdenking Alkemade jubileumjaar 2005

Op 4 en 5 mei gaat het om de vrijheid die we met elkaar in Nederland delen. Ook in Alkemade staan wij er jaarlijks bij stil hoe kwetsbaar vrijheid is en hoe belangrijk. "Vrijheid delen is de kunst!" zo luidt het thema van het jubileumjaar 2005. Vrijheid is immers niet vanzelfsprekend, maar mensenwerk. Ook na 60 jaar bevrijding! Willen wij onze doden uit de Tweede Wereldoorlog waardig herdenken en het genot van de vrijheid ten volle beleven, dan zullen wij ook moeten stilstaan bij al die mensen voor wie herdenkingen en vrijheidsfeesten toekomstdromen zijn.

Het Comité Dodenherdenking Alkemade tracht dit thema "levend" te houden door met name de jeugd van de basisscholen in Alkemade afwisselend bij dit onderwerp te betrekken.

Ook dit jaar nodigt het Comité alle inwoners van Alkemade uit om op woensdag 4 mei 2005 aanwezig te zijn bij de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het programma begint ook dit jubileumjaar 2005 met een mooie en indrukwekkende "Herdenkingsdienst". Om 18.45 uur zal deze speciale herdenkingsdienst gehouden worden in de kerk van Maria Presentatie en is bedoeld voor echt alle inwoners van Alkemade. Op een waardige wijze zal aandacht worden geschonken aan het thema van dit jaar "Vrijheid delen is de kunst". Burgemeester Meerburg, pastoor Broeders, vertegen-woordiger van de Protestante Gemeente, G.P. Kuiper, het jongerenkoor JOY, het gemengd koor uit Rijpwetering en het muziekkorps "Liefde Voor Harmonie" zullen hun medewerking aan de herdenkingsdienst verlenen. Speciaal voor deze herdenkingsplechtigheid heeft de firma Verdel een aantal boeketten bloemen beschikbaar gesteld.

Na de herdenkingsdienst vertrekken de aanwezigen naar het monument voor de Gevallenen. Omstreeks 19.45 uur begint de inmiddels traditionele herdenking bij het monument op de Noordhoek te Roelofarendsveen. De muziekvereniging "Door Gunst Verkregen" zal bij het monument toepasselijke muziek ten gehore brengen.

Na de traditionele stilte om 20.00 uur legt de Burgemeester van Alkemade, de heer A.H. Meerburg tesamen met oorlogsveteraan de heer Van Zeeland, bij het monument een krans.

De heer C. Juffermans, heeft voor groep 7/ 8 van de "Basisschool Gerardus" uit Oude Wetering een zeer toepasselijke lezing gehouden. Deze kinderen zijn dit jaar, namens de jeugd van Alkemade, uitgenodigd hun medewerking bij de bloemlegging te verlenen. Hierna worden alle aanwezigen in de gelegenheid gesteld bloemen bij het monument te leggen.

Het Comité Dodenherdenking stelt uw aanwezigheid zeer op prijs.

Algemene informatie Dodenherdenking
18.00 uur Tot zonsondergang hangt de vlag halfstok 19.45 uur Kerkklokken luiden, tot 30 seconden voor 20.00 uur 20.00 uur Twee minuten stilte

Afsluiting wegen 4 mei
Op 4 mei 2005, ten tijde van de herdenkingsplechtigheden, zal er een wegafzetting plaatsvinden. Informatie hierover vindt u op deze website onder actueel - werkzaamheden en wegafsluiting - actuele verkeershinder.