Gemeente Beuningen


Koninklijke onderscheiding

Misschien heeft u in uw omgeving iemand die altijd druk in de weer is voor anderen. Bijvoorbeeld iemand die wekelijks boodschappen doet voor mensen die moeilijk ter been zijn, al jaren in het bestuur van een sportvereniging zit en als vrijwilliger actief is op het gebied van natuurbeheer. Of iemand die zich op uitzonderlijke wijze inzet of heeft ingezet voor het bedrijf waar hij/zij werkt. Het is leuk om zo´n actief persoon, die zijn of haar hele leven zich al inzet voor de samenleving, eens goed in het zonnetje te zetten. Dat kan bijvoorbeeld door een Koninklijke onderscheiding aan te vragen.

Bijzondere verdiensten
Personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving kunnen worden voorgedragen voor een koninklijke onderscheiding. Vroeger kon ook iemand een onderscheiding ontvangen als hij of zij een betaalde maatschappelijke functie had. Tegenwoordig speelt dat meestal alleen aanvullend mee. Het is nog wel steeds mogelijk dat iemand op basis van een betaalde baan een onderscheiding krijgt, bijvoorbeeld iemand die gezorgd heeft voor een doorbraak op wetenschappelijk gebied. Maar in veel gevallen ligt de nadruk op onbetaald werk.

Benodigde informatie
De volgende gegevens over de eventueel te decoreren persoon moeten in de aanvraag worden vermeld:

* bij vrouwen: geslachtsnaam en die van eventuele echtgenoot;
* de betaalde functie die decorandus bekleedt of heeft bekleed;
* de perioden waarin de diverse activiteiten zijn verricht en/of deze al dan niet zijn beëindigd;

* een indicatie van de hoeveelheid tijd die de decorandus heeft besteed aan activiteiten die tot bijzondere verdiensten hebben geleid (per week/maand/jaar);

* zijn er nevenfuncties vervuld die verband hielden met de hoofdfunctie? Bij een nevenfunctie moet u vermelden of deze gehonoreerd wordt en zo ja of er sprake is van een onkostenvergoeding, een bescheiden honorering of een salaris.

Uitvoerige informatie over de decorandus en zijn/haar activiteiten is van essentieel belang. Belangrijke punten bij de afweging zijn de aard, uitstraling en betekenis van de bijzondere verdiensten voor de samenleving. Hoe helderder deze bijzondere verdiensten worden verwoord, hoe duidelijker het beeld over de decorandus is. De ingediende aanvragen worden beoordeeld door het Kapittel voor de civiele orden te Den Haag, dat als onafhankelijk orgaan advies uitbrengt over de decoratievoorstellen.

Aanvragen
Verzoeken voor een koninklijke onderscheiding, uit te reiken op Koninginnedag 2006, kunt u tot uiterlijk 1 juli aanstaande bij de burgemeester van Beuningen indienen.

Meer informatie
Wilt u meer informatie of wilt u weten of uw kandidaat wel in aanmerking zou komen dan kunt u contact opnemen met mw. H. Bekkers, tel. 024-6780800.