Nationaal Comite 4 en 5 mei


Print

Kroonprins houdt 5 mei lezing

Z.K.H. de Prins van Oranje spreekt dit jaar de 5 mei lezing uit in 's Hertogenbosch.

Z.K.H. de Prins van Oranje houdt 5 mei lezing

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje verzorgt dit jaar de 5 mei lezing. De lezing staat in het teken van het hoofdthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: âVrijheid vraagt verantwoordelijkheid.â De prins zal zijn lezing uitspreken tijdens het ochtendprogramma van de start van de Nationale Viering van de Bevrijding, op donderdag 5 mei a.s. in het Provinciehuis in âs Hertogenbosch.

Hare Majesteit de Koningin hield in 1995 de eerste 5 mei lezing, ter gelegenheid van de vijftigste viering van de bevrijding. Nu, tien jaar later, treedt Z.K.H. de Prins van Oranje in haar voetsporen.

De Dag van de Vrijheid begint om 10.30 uur in het Provinciehuis in âs Hertogenbosch met een bijeenkomst voor genodigden. Traditiegetrouw zal de minister-president bij de start van de Viering van de Bevrijding aanwezig zijn. De prins spreekt daar de 5 mei lezing uit.

Na de bijeenkomst opent minister-president Balkenende om 12.30 uur het Bevrijdingsfestival op de Parade in het centrum van âs Hertogenbosch. De premier zal een korte toespraak houden en het bevrijdingsvuur ontsteken. Hierna zal Ali B optreden.

De start van de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei vindt elk jaar plaats in een andere provincie. Dit jaar is dat de provincie Noord-Brabant.

De start vormt de overgang van het moment van bezinning op 4 mei avond naar de feestelijkheden in de loop van 5 mei. Het jaarthema geeft vorm en inhoud aan de Dag van de Vrijheid. Onder het motto Vrijheid delen is de kunst staan dit jaar de culturele aspecten van vrijheid centraal.

In het kader van het bevrijdingsfestival zullen vervolgens diverse muziek- en kinderprogrammaâs en straattheater plaatsvinden. In enkele paviljoens wordt gedebatteerd. Het programma in het centrum van âs Hertogenbosch is voor iedereen vrij toegankelijk.

Gastheer van de start van de Nationale Viering van de Bevrijding is de Provincie Noord-Brabant. Het programma wordt georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met de Provincie Noord-Brabant, de Gemeente âs Hertogenbosch en de Stichting Noord-Zuid Bevrijdingsfestival.