CORDAID

Thé Lau en Mensen in Nood op 5 mei in actie voor Afghanistan

Muzikant en schrijver Thé Lau vraagt samen met de hulporganisatie Mensen in Nood/Cordaid tijdens de bevrijdingsfestivals op 5 mei aandacht voor de mensen van Afghanistan. De bevolking van Afghanistan probeert weer een bestaan op te bouwen, nadat het jarenlang heeft geleden onder (burger)oorlogen en droogte. Op uitnodiging van het Nationaal Comité 4 en 5 mei gaan Mensen in Nood en Thé Lau per helikopter naar de bevrijdingsfestivals in Rotterdam, Amsterdam, Wageningen en Zwolle. Het publiek wordt gevraagd op een ludieke manier een steentje bij te dragen aan de opbouw van Afghanistan. Op de dag dat wij de vrijheid vieren in Nederland, staan we zo ook even stil bij de vele mensen die wereldwijd onderdrukt worden en hun vrijheid niet kunnen vieren.

Naar aanleiding van de viering van 60 jaar bevrijding, schreef Thé Lau op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei het Lied van de Vrijheid. Dit lied is op 5 mei in vele uitvoeringen en bewerkingen te horen. Het Lied van de Vrijheid is uitgebracht op single met medewerking van diverse artiesten en is vanaf deze week te koop.

Mensen in Nood richt zich op noodhulp en wederopbouw en maakt samen met Memisa, Kinderstem en Vastenaktie deel uit van de ontwikkelingsorganisatie Cordaid. Mensen in Nood heeft een wereldwijd netwerk van lokale partnerorganisaties, zodat zij direct na een ramp al in het gebied in actie kan komen. Naast de noodhulp is ook de wederopbouw enorm belangrijk. Vijfenzeventig procent va de Afghaanse bevolking is analfabeet. Tijdens de het regime van de Taliban (1996-2001) was onderwijs voor vrouwen letterlijk verboden. Daarom steunt Mensen in Nood onderwijsprojecten, met speciale aandacht voor vrouwen en meisjes. Daarnaast steunt Mensen in Nood o.a. aanleg van irrigatiekanalen en putten via zogenaamde food for work projecten, zodat mensen die voor het geweld zijn gevlucht, terug kunnen keren om hun land en hun leven weer op te bouwen.