Ingezonden persbericht


'Een nieuwe 5 mei viering'

Een programma op donderdag 5 mei van LUX en Stichting Gast over de vraag wat 5 mei betekent voor vluchtelingen.

Opzet programma
Waar oorspronkelijk 5 mei bedoeld was als viering van de bevrijding, is het tegenwoordig meer een viering van vrijheid in het algemeen. Echter, waar Nederlanders vrijheid voor vanzelfsprekend aannemen, is dit voor veel vluchtelingen niet het geval. Wat betekent 5 mei voor vluchtelingen en hoe beleven ze deze dag?
LUX en Stichting Gast organiseren op donderdag 5 mei een programma over deze vraag. Dit bestaat uit twee delen; een middag- en een avondprogramma.

Middagprogramma
Op 5 mei verschijnt het boek 'Een koud paradijs'. Hierin zijn (illegalen) vluchtelingen die opgevangen worden door Stichting Gast geportretteerd door de fotografen Taco Hidde Bakker en Theodora Kotsi. Tien dichters schreven hierbij in opdracht gedichten, waaronder de prominente Nijmeegse dichters H.H. ter Balkt en Victor Vroomkoning.
Ter viering van het verschijnen van deze bundel wordt een literair programma georganiseerd, waarbij de diverse dichters uit het boekje zullen voordragen. Het eerste exemplaar van de bundel wordt overhandigd aan de Nijmeegse wethouder Multiculturele Samenleving, mw. Lenie Scholten. Lamin Kuyateh (Gambia) zal Afrikaanse liederen over vrijheid zingen, zichzelf begeleidend op de Kora.

Start: 16.00 uur
Locatie: Café de Foyer, Marienburg, Nijmegen.
Info: Stichting Gast
www.stichtinggast.nl

Avondprogramma: Global #5 - Filmdebat 'Invisible- illegal in Europe' 5 mei: leven in vrijheid.
De Duitse documentairemaker Andreas Voigt volgde een jaar lang vijf illegale vluchtelingen in het Europa van de 21e eeuw. Zonder commentaar of een politieke analyse schetst Invisible vijf portretten van mensen die hopen op geluk, maar die zich moeten onderwerpen aan hun lot. Leven in vrijheid ? Aansluitend gesprek met Rian Ederveen, Stichting Los en Jeroen Doomernik, senior onderzoeker aan het Instuut voor Migratie- en Etnische Studies, UVA. Gespreksleider is Elianne Keulemans.
Filmdebat in samenwerking met het Soeterbeeckprogramma. Hoofdsponsor van Global is het NCDO. Daarnaast wordt Global mogelijk gemaakt door Cordaid, ICCO, Hivos en Novib. Meer informatie op www.globaldebat.nl Aanvang: 19.30uur, entree: EUR8,-, studenten RU/HAN en medewerkers RU op vertoon medewerkerspas gratis toegang.
Locatie: LUX, Marienburg 38-39
Info: www.lux-nijmegen.nl, 0900-5894636 (kassa LUX)