AEGEE ENSCHEDE


800 studenten ¡n debat over de toekomst van Europa

Datum: 5 tot 8 mei 2005
Plaats: Enschede, Campus Universiteit Twente

Van 5 tot 8 mei 2005, exact 60 jaar na de bevrijding van Nederland, zullen 800 ambitieuze Europese studenten samen met Europarlementarier Jan Mulder in discussie gaan over de toekomst van Europa. Dit gebeurt tijdens de Spring Agora, een internationaal studentencongres georganiseerd door studentenvereniging AEGEE-Enschede.

AEGEE (Association des Etats Généraux des Etudiants de l'Europe) AEGEE-Enschede maakt deel uit van een groot AEGEE netwerk van 17.000 studenten in 260 studentensteden in 42 Europese landen. Alle activiteiten worden gecoördineerd door een centraal bestuur, het Comité Directeur in Brussel. De oorspronkelijke doelstellingen van AEGEE zijn het promoten van Europa als eenheid zonder vooroordelen en het streven naar een tolerante samenleving waarbij democratie, mensenrechten, grensoverschrijdende samenwerking en natuurlijk onderwijs belangrijke speerpunten zijn.

Agora
Elk jaar vindt een zogeheten Agora plaats in de lente en de herfst. Tijdens een Agora ontmoeten leden uit alle AEGEE-studentensteden elkaar. Dit jaar heeft AEGEE-Enschede de eer om de Spring Agora te organiseren. Het evenement zal dit jaar extra feestelijk zijn aangezien AEGEE-Europe 20 jaar bestaat. Er zal dan ook een enorme verjaardagstaart voor 800 personen gemaakt worden en ballonnen worden opgelaten. Tijdens de Spring Agora zal natuurlijk ook de Europese grondwet aan bod komen. AEGEE zal op donderdag 5 mei officieel 'ja' zeggen tegen de Europese grondwet. Op vrijdag 6 mei zal Europarlementarier Jan Mulder de Spring Agora bijwonen.

De deelnemers zullen overnachten in de sportzalen op de campus en daar ook eten en vergaderen. Een deel van het sociale programma zal plaatsvinden in het centrum van Enschede en in Hengelo. Zo wordt er in samenwerking met het Enschede UIT Bureau een concert georganiseerd op de Oude Markt ter ere van de Spring Agora. Op vrijdag 6 mei zal de Hermes House Band hier optreden. Op zondag 8 mei zal een International Party plaatsvinden op de Campus van de Universiteit Twente. Iedereen is welkom bij zowel het concert als de International Party!

Partners
De Spring Agora 2005 wordt ondersteund door: de Universiteit Twente, de Provincie Overijssel, Platform Enschede Studentenstad, het Europees Parlement, Enschede UIT Bureau, Stichting Twente Promotie, Euregio Mozer Cultuurbureau, Saxion Hogescholen, de gemeente Hengelo en de Student Union Universiteit Twente. Zowel Ben Bot, minister van Buitenlandse Zaken, als Henk Zijm, de rector magnificus van de Universiteit Twente hebben plaatsgenomen in het Comité van Aanbeveling van de Spring Agora 2005.

Programma:

Donderdag 5 mei

1e dag Spring Agora
14:00 Europaspel
AEGEE zegt 'ja' tegen de Europese grondwet (Universiteit Twente) 22:00 Big Booming Birthday Party: 20 jaar AEGEE (Vierjaargetijden Hengelo)

Vrijdag 6 mei

2e dag Spring Agora

08:30 Eerste discussie Spring Agora in het bijzijn van Europarlementarier
Jan Mulder (Universiteit Twente)
15:00 Workshops (Universiteit Twente)
19:00 Eetfestival op de Oude Markt Enschede (met life muziek tot
00:00

Zaterdag 7 mei

3e dag Spring Agora: discussies & workshops (Universiteit Twente) 22:00 European Night (Pakkerij, Enschede)

Zondag 8 mei

4e dag Spring Agora: discussies & workshops (Universiteit Twente) Verkiezing nieuwe leden Comite Directeur van AEGEE-Europe 22:00 Student Union International Party (Bastille, Universiteit Twente)

Noot aan de redactie (