Ingezonden persbericht


PERSBERICHT, 28 april 2005

C A F É E U R O P A

donderdag 5 mei, de Dag van de Vrijheid,

gesprek met Inge van der Vlies, Marjolijn Drenth,

Eddy Terstall o.l.v. Steve Austen

voorafgegaan door uitreiking eerste exemplaar

D E W A A R D E V A N E U R O P A

aan Atzo Nicolaï

Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam

aanvang 20.00 uur, toegang gratis

Café Europa - De Dag van de Vrijheid: Europese waarden en de vrijheid van de kunst

Op 5 mei, de Dag van de Vrijheid, organiseren de Vereniging Democratisch Europa en Felix Meritis een debat over de Europese waarden en de vrijheid van de kunsten. Staan de waarden onder druk? Zijn er grenzen aan de vrijheid van meningsuiting en aan kunstuitingen? Hoe en waarom vrijwaar je kunst van overheidsinmenging? Welke kaders biedt de nieuwe Europese Grondwet ter bescherming van kunst en cultuur? Wat zijn de mogelijkheden om het begrip kunst juridisch af te bakenen?

De kunst vormt bij uitstek het terrein waarin naar vorm en inhoud grenzen worden opgezocht en worden verlegd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist de kunstenaar nogal eens opbotst tegen grenzen die door de maatschappij, of door groeperingen daarin, al dan niet rechtmatig aan hem worden opgelegd. De Europese Unie geeft traditiegetrouw ruim baan aan de vrijheid van de kunsten, maar steeds frequenter trachten groeperingen en regeringen hierop invloed uit te oefenen. Het recente gekrakeel over de vrijheid van kunst naar aanleiding van bijvoorbeeld de opvoering van Aisja en vertoning van Submission beperkt zich niet tot Nederland. In Londen kwamen respectievelijk christenen en hindoestanen in actie tegen een opera over Jerry Springer en tegen een stuk over seksuele praktijken in een hindoestaanse tempel. Een tentoonstelling over de RAF in Berlijn leidde tot heftige debatten in de politiek. In Frankrijk wordt de Nederlandse kunstenares Kiki Lamers vervolgd voor vermeende pedofiele aspecten in haar fotowerken. In Polen en Rusland treedt de kerk op tegen beeldende kunst, die in haar ogen godslasterlijk is.

Prof. dr. Inge van der Vlies, hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, pleit voor het opnemen van een artikel ter bescherming van de kunsten in de Nederlandse Grondwet, hetgeen in Duitsland, Portugal, Italië en Griekenland al wel het geval is. Van der Vlies zal uiteenzetten hoe haar pleidooi zich verhoudt tot de Europese Grondwet. Columniste en juriste Marjolijn Drenth (als Marjolijn Februari is ze bekend als columniste van de Volkskrant) zal deze uiteenzetting kritisch becommentariëren en ingaan op de vraag naar het belang van wetgeving. Aan beiden zal een aantal dilemma's uit de praktijk van de kunsten, waarin belangrijke waarden botsen, worden voorgelegd door onder andere filmmaker Eddy Terstall. De avond staat onder leiding van Steve Austen.

Boekpresentatie De waarde van Europa
Voorafgaand aan het Café Europa zal het boek De waarde van Europa, een bundel interviews met 25 prominente Nederlanders en Vlamingen, worden gepresenteerd aan Atzo Nicolaï, de staatssecretaris van Europese Zaken. Hij zal het woord voeren over de waarden die in het boek en de Europese Grondwet aan de orde zijn en zal ingaan op met name de culturele vrijheid en waarborgen voor diversiteit in de Europese Grondwet.

De Grondwet voor Europa legt een nieuw fundament voor de Europese samenleving. Er staan onder meer belangrijke rechten, vrijheden en beginselen in deze grondwet die door de Europese Unie en haar lidstaten gegarandeerd dienen te worden. Ook kunnen burgers zich beroepen op de waarden waarop de Unie volgens de grondwet berust (artikel 2). In het boek De waarde van Europa vertellen diverse inwoners van Nederland en Vlaanderen over hun eigen ervaringen met deze waarden. Wat betekenen de waarden voor hen? En wat betekent de Europese Unie voor hen? De interviews dagen uit om ook zelf kritisch na te denken over wat de waarde is van de Europese eenwording.

De geïnterviewden in het boek zijn: 100%Isis, Samira Abbos, Arend-Jan Boekestijn, Paul Cliteur, Afshin Ellian, Sylvain Ephimenco, Anton Geesink, Geert van Istendael, Jerney Kaagman, Mariwan Kani, Paul Kapteyn, Haci Karacaer, Arjo Klamer, Thé Lau, René van der Linden, Nausicaa Marbe, Karel van Miert, Jan Willem Sap, Annemiek Schrijver, Doekle Terpstra, Leo Tindemans, Luitenant-kolonel Voorham, Marjoleine de Vos, Herman Vuijsje en Lodewijk de Waal.

Toegang: gratis
Felix Meritis, Keizersgracht 324, 1016 EZ Amsterdam Informatie: www.felix.meritis.nl / www.democratisch-europa.nl / www.europesegrondwet.nl

De waarde van Europa is een uitgave van Inmerc bv in samenwerking met de Vereniging Democratisch Europa. 128 pagina's; prijs 9,95 euro; ISBN 90 66 11 460 6. Verkrijgbaar in de boekhandel en bij Felix Meritis.

Café Europa is een initiatief van Felix Meritis en Vereniging Democratisch Europa en wordt sinds oktober 2001 vier keer per jaar georganiseerd.

Dit debat wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Democratie en Media.

Noot voor de pers:
Nadere informatie (

Ingezonden persbericht