Ingezonden persbericht


----------
PERSBERICHT

Op donderdag 5 mei en vrijdag 6 mei komt de Nederlandse Moslim Omroep met een aangepaste programmering.

Donderdag 5 mei 2005, tussen 16.00 en 17.00 uur op 747AM:

Jongeren in Irak: Doen wat je wil, dat is de oplossing

Mohammed is een student Engelse literatuur in Baghdad. Hij is een shiïtische moslim en woont in Sadr City in Baghdad.

Hij ging op onderzoek uit en noteerde uiteenlopende meningen over het optreden van de fanatieke Muqtada Al Sadr die het anti-Amerikaanse vuur flink opstookt. Maar de regering en de Amerikaanse bezetting maken het leven in Baghdad ook niet beter. De oplossing? "Vrijheid", zegt Mohammed, "Geen beperkingen meer, doen wat je wil. Roken, drinken en de seks".

In Basra maakte een groep radicale islamisten met geweld een eind aan een studentenpicknick, wegens onzedelijk gedrag. Met twee doden als gevolg.

Jo van der Spek reisde het afgelopen jaar van Basra in het zuiden naar Suleimaniya in het noorden van Irak en ontmoette studenten, kunstenaars, soldaten en jonge dames. Hij maakte voor de NMO een documentaire over het verlangen naar een normaal bestaan in een gehavend land.

Vrijdag 6 mei 2005, tussen 16.00 en 17.00 uur op 747AM:

Islamitisch cultureel erfgoed in Nederland

De Islam is de snelst groeiende religie in Nederland, maar laat op cultureel gebied nog weinig sporen achter. Waar is in Nederland Islamitische kunst te zien? Hoe zit het met kunst uit het land van herkomst? Guido Spring ging voor de NMO op zoek naar het Islamitisch cultureel erfgoed in twee delen. In deze laatste aflevering aandacht voor films uit Marokko en een bezoek aan het Wereldmuseum in Rotterdam.

----------