Gemeente Oirschot

4 mei herdenking in Oirschot

Dodenherdenking 4 mei 2005

Woensdag 4 mei vond in heel Nederland de jaarlijkse dodenherdenking plaats. In Oirschot werd de herdenking zoals in voorgaande jaren gehouden bij de kapel van de Heilige Eik. Na de stille tocht verzamelden de aanwezigen zich hier, waarna de Nederlandse vlag halfstok werd gehezen en de "Last Post" werd gespeeld. Daarna volgden 2 minuten stilte. Er werden gedichten voorgelezen, onder andere door basisschoolleerlinge Ester van Gorp, er werden kransen gelegd en er volgde een bloemenhulde. Tenslotte sprak de burgemeester de onderstaande woorden.

We staan hier vanavond stil bij onze oorlogsdoden. Dat doen ook de Duitsers, op hún manier. Dat doen ook de Irakezen; op wéér 'n andere manier. En ook de Amerikanen doen dat, bijvoorbeeld in Margraten.

Je leven is 't hoogste wat je geven kunt voor anderen. Anderen verlossen door de hoogste prijs te betalen uit jóuw indentiteits-portemonnee. Het is 'n Christelijk heldendom, meestal onbewust.

Elk oorlogsslachtoffer is er een te veel. Oorlog moet de wereld uit. Maar wat zal het nog lang dureneer dat gewelddadige en egoïstische DNA-structuurtje van Caïn is gemuteerd. Laten we daar permanent en met vasthoudendheid aan werken. De hele mensheid stamt van hem af. En toch moeten we hopen eens wat meer op zijn broer Abel te gaan lijken.