Ingezonden persbericht


Persbericht Charles Hennen Concours 2005:

Nederland luistert naar de 20de editie Charles Hennen Concours

Het had niet mooier kunnen zijn: de twintigste editie van het Charles Hennen Concours eindigde afgelopen zondag met een fantastische finale in de bijzondere omgeving van Nederlands mooiste kasteel. En iedereen kon meeluisteren: in het kader van de Jong Talent Week verzorgde Radio 4 een live-uitzending van de spannende eindcompetitie.

Het Internationaal kamermuziekconcours voor strijkers vierde zijn 20de editie met een bont gezelschap van internationale en nationale, jonge en oude, bekende en minder bekende luisteraars en musici. Zo reikte bij voorbeeld de gedeputeerde voor cultuur, mevrouw Wolfs, de hoofdprijs van ¤ 5000.- van de Provincie Limburg uit aan het Zwitserse Amaryllis Quartett. Het strijkkwartet wist met hun presentatie van Oskar van Hemels strijkkwartet nr. 4-3 en Bartoks nr. 5 in B-dur publiek als ook jury te overtuigen: 'Het is bijzonder mooi en een 20de editie waardig dat jury én publiek dezelfde keuze maken', aldus juryvoorzitter Jaring Walta, die zichtbaar ontroerd afscheid naam van het Charles Hennen Concours. Zijn 10 jarige periode van voorzitterschap ging gisteren ten einde -- het enige minpuntje aan de verder zo goed verlopen 20de editie, aldus de directeur van de Muziekschool Heerlen, Peter Weinstock, die de dankwoorden sprak.

De met bijna 300 stoelen uitverkochte zaal luisterde vol spanning naar de uitvoeringen. Dit jaar was een werk van de Vlaams-Nederlandse componist Oskar van Hemel voor de ensembles verplicht gesteld als finalestuk. Oskar van Hemel is een vrij onbekende componist, die bij het jonge talent niet tot het standaardrepertoire hoort. 'Het was geen liefde op het eerste gezicht', aldus het Nederlandse En-Accord kwartet. 'Maar je kan er heel veel mee doen. Je bent vrij om creatief met het werk om te gaan omdat er geen nog standaard-uitvoering van bestaat'. Dat zij er goed mee overweg konden, bewees En-Accord met een geslaagde presentatie en de tweede plaats. Het Poolse Panufnik Trio werd de derde winnaar. Zij beschrijven het werk van Oskar van Hemel als 'heel emotioneel'. Mateusz Kwiatkowski: 'Het is ons eerste stuk van een Nederlandse componist. Gisteren presenteerden wij het ook in Den Bosch en -- het publiek was heel enthousiast.' Evenals de jury in Kasteel Hoensbroek, die haar complimenten uitsprak voor hun presentatie van Van Hemels pianotrio 1937 -- 1.

De jury toonde zich tevreden over de kwaliteit van de twintigste editie. Werd er in de afgelopen jaren wel eens geen éérste prijs uitgereikt, dit jaar mocht van de jury het hele bedrag worden uitgedeeld. Over de grootste uitdaging voor de deelnemers is de jury het eens: samenspelen. Het muziekvakonderwijs legt de klemtoon van de opleiding (nog steeds) op het individu. De meeste musici, aldus de jury, zullen later in een aantal verschillende ensembles spelen, aangezien de carrière van solist voor de meeste niet is weggelegd. De waarde van het goede samenspel, getoetst in een concours als het Charles Hennen, is daarom niet te onderschatten. De basis hiervoor wordt al in het druk bezochte introductiepodium gelegd en zo durft de organisatie te hopen, dit toptalent in de aankomende jaren in een van de hogere categorieën wederom welkom te mogen heten. Zoals het winnende Amaryllis Quartet -- de vier strijkers presenteerden zich twee jaar geleden nog in categorie B - en ook de tweede winnaars, het Nederlandse En-Accord ensemble, behaalde vier jaar geleden in categorie B de derde plaats.

De nieuwe elementen van het concours, te weten de Klassieke Muziek Route, de Campus en de masterclasses, zijn door publiek en deelnemers buitengewoon goed ontvangen. 'De masterclasses zijn een uniek, fantastisch idee', aldus jurylid Thomas Brandis. 'De sfeer was heel goed', meldt ook jurylid Toos Onderdenwijngaard. 'De deelnemers die niet gekwalificeerd zijn voor de finale gingen nu tevreden naar huis.' Ook bestond er voor de niet-gekwalificeerde ensembles de mogelijkheid om bij de Klassieke Muziek Route langs vijf locaties in het centrum van Heerlen mee te doen. De belangstelling hiervoor was groot en voor de niet voor het finale gekwalificeerde ensembles zeker een troostpleister. En voor het bestuur een duidelijk teken, dat de vernieuwingen voor herhaling geschikt zijn bij het 21ste Charles Hennen Concours op 6 en 7 mei 2006.

Uitslagen Categorie A:


1. Trio Verano Duitsland


2. Trio Aksentti Finland


3. Miniatures Poland

Uitslagen Categorie B:


1. Almandin Quartett Duitsland


2. Allegra Kwartet Nederland


3. Quartetto Con Gusto Nederland

Uitslagen Categorie C:


1. Amaryllis Quartett Zwitserland


2. En-Accord Kwartet Nederland


3. Panufnik Trio Polen



Ingezonden persbericht