Universiteit Maastricht

29 april 2005
Vice-voorzitter Flierman opent expositie Frans Slijpen In Bonnenfantenklooster UM

Vice-voorzitter dr. A. Flierman van het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht (UM) opent op vrijdag 6 mei a.s. de tentoonstelling"Frans Slijpen, schilder" van de Stichting Soiron in de net gerestaureerde kapel van het voormalige Bonnefantenklooster van de UM.

De tentoonstelling over Frans Slijpen bestaat uit schilderijen, gouaches, plastieken en een presentatie van gebrandschilderde ramen. Frans Slijpen (1923-1994) was een bekend kunstenaar in Maastricht en hij heeft onder meer glas-in-loodramen voor de O.L.V.basiliek en plastieken voor de ENCI en de Sphinx verzorgd. De laatste jaren van zijn leven heeft hij zich beperkt tot schilderijen.

De tentoonstelling loopt van 7 tot en met 29 mei en is van woensdag tot en met zondag te bezoeken tussen 13.00 en 17.00 uur. Het adres is Bonnefantenstaat 2 in Maastricht.

De gerestaureerde kapel van het voormalige Bonnefantenklooster wordt ingericht als bezoekerscentrum van de Universiteit Maastricht.

Frans Slijpen
Frans Slijpen kreeg zijn opleiding aan de Middelbare Kunstnijverheidsschool Maastricht en aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, waar hij les kreeg van onder anderen Permeke. Vanaf zijn afstuderen in 1948 tot zijn pensionering in 1986 was Slijpen als part-time docent verbonden aan de Academie Sint Joost in Breda en De Kunstacademie in Maastricht. De hoofdmoot van de tentoonstelling bestaat uit circa 50 schilderijen, gouaches en objecten: vrije werken die Slijpen niet in opdracht heeft vervaardigd. Tegelijkertijd met de tentoonstelling geeft de Stichting Soiron een boek uit over het leven en werk van Frans Slijpen.