PERSBERICHT - 2005-05-04

Persuitnodiging voor presentatie educatief lesmateriaal op 6 mei

'Jaar van het Kasteel' wil meer aandacht voor kasteelverleden

Tijdens het Jaar van het Kasteel staan de Nederlandse kastelen en buitenplaatsen in de schijnwerpers. Met dit themajaar wil men bereiken dat er meer aandacht komt voor het rijke historische kasteelverleden en het behoud van dit culturele erfgoed in al zijn schoonheid, nu, maar vooral ook in de toekomst. Educatie speelt dan ook een belangrijke rol in het Jaar van het Kasteel.

'Heel veel kasteel'
Het nieuwe multimediale lespakket Heel veel kasteel is geschiedenis op zijn best. Hugo en Lisa beleven een spannend avontuur in de Middeleeuwen: ze krijgen de moeilijke opdracht bouwmeester Baldewin te helpen met de bouw van een kasteel voor heer Dirk van Herlaer. Met behulp van didactische hulpmiddelen als een verhaallijn, multimediale infostukjes, een multimediaal woordenboek en een multimediale tijdsbalk maken de leerlingen niet alleen kennis met kastelen, maar ook met het leven van de mensen in de Middeleeuwen: hoe ze woonden, wat ze aten en welke gereedschappen ze hadden. Ook is er aandacht voor beroemde mensen en grote gebeurtenissen, zoals Karel de Grote en de volksverhuizingen.

Dit lespakket, ontwikkeld door de Stichting Leerplanontwikkeling in Enschede in opdracht van de Nederlandse Kastelenstichting is bedoeld voor leerlingen van 10 tot 13 jaar.

Levende geschiedenis
Het is niet alleen zinvol om in de klas te leren over kastelen en buitenplaatsen, maar ook leuk om zelf eens een kijkje te nemen in het leven van toen! Gedurende het gehele Jaar van het Kasteel zullen op diverse kastelen en buitenplaatsen in Nederland Living History- evenementen plaatsvinden. De start van dit project is een middeleeuws kampement in de pruimenboomgaard van het Muiderslot op 6 mei a.s.

Reizende tentoonstelling
In het kader van het Jaar van het Kasteel hebben de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksgebouwendienst een reizende tentoonstelling vervaardigd met de naam Kastelen: Ankers en Identiteit. Rademakers kasteeltekeningen en latere visies op 'het kasteel'.

Van 9 kastelen worden 17e en 18e eeuwse tekeningen van onder andere Abraham Rademaker (1676/77-1735) getoond, en foto's van eind 19e eeuw tot heden, die een beeld geven van hoe de gebouwen zijn geworden wat ze nu zijn. Een kasteel is namelijk nooit af en verandert voortdurend. De tentoonstelling geeft niet alleen de veranderingen die deze kastelen ondergingen tussen de 17e eeuw en nu weer, maar houdt zich ook bezig met sommige van de achterliggende redenen van deze veranderingen.

Presentatie educatieve projecten
Op vrijdag 6 mei, 17.00 uur zal de NKS haar educatieve projecten voor het jaar van het Kasteel presenteren op het Muiderslot. Tijdens deze bijeenkomst zal de heer R. Kock van de SLO een inleiding geven op het multimediale lespakket 'Heel veel kasteel' en zullen de deelnemende re-enactment groepen aan het Living History project zich voorstellen aan het publiek. Ook is de reizende tentoonstelling in het Muiderslot te bekijken.

Niet alleen wordt op 6 mei het activiteitenprogramma van het Jaar van het Kasteel geopend, ook zal het Muiderslot het nieuwe totaalplan aanbieden aan de Rijksbouwmeester in de Ridderzaal van het Muiderslot. Het Muiderslot wil met dit totaalplan meer delen van het kasteel toegankelijk maken voor het publiek en bestaande museale presentaties vernieuwen zodat het publiek optimaal kan genieten van het Muiderslot als ontmoetingsplaats van onze vaderlandse geschiedenis.

Persuitnodiging
Vertegenwoordigers van de media zijn van harte welkom hierbij aanwezig te zijn. Er is een persmap samengesteld waarin informatie is opgenomen over het Jaar van het Kasteel, de Living History in het Jaar van het Kasteel, de educatieve cd-rom Heel veel kasteel, de reizende tentoonstelling Kastelen: ankers en identiteit en het nieuwe Speelkasteel. Evenementenkalenders zijn ook gratis op te halen bij de informatiestand van de NKS, waar u welkom bent met al uw vragen over het Jaar van het Kasteel.

Inlichtingen en beeldmateriaal
Nederlandse Kastelenstichting, Markt 24, 3961 BC Wijk bij Duurstede. Telefoon: 0343-578995. Website: www.jaarvanhetkasteel.nl E-mail: info@kastelen.nl