Politie Drenthe

Mistachterlichten op kleine aanhangwagens verplicht

Assen 06-05-2005

Het lijkt zo simpel. Volgens het voertuigreglement moeten aanhangwagens t/m een maximum totaalgewicht van 750 kg sinds 1 januari van dit jaar zijn voorzien van mistachterlicht(en).

Toch is daarover nogal wat verwarring en dat ondanks een overgangsperiode van maar liefst ruim 10 jaar. Al bij de inwerkingtreding van het Voertuigreglement 1994 staat de eis dat kleine aanhangwagens m.i.v. 01-01-2005 moeten zijn voorzien van een mistachterlicht.

Voor zwaardere aanhangwagens, dus aanhangwagens met een eigen kenteken geldt dat mistachterlichten verplicht zijn als de aanhangwagen (caravan) vanaf 01-01-1998 voor het eerst in gebruik is genomen. Aanhangwagens van voor die datum mogen wel zijn voorzien van mistachterlichten, maar het is niet verplicht.

Onredelijk?
Je kunt je afvragen of het niet wat vreemd is dat de zwaardere aanhangwagens niet altijd een mistachterlicht behoeven te hebben, terwijl dat voor de kleinere aanhangwagens wel verplicht is. Dat ligt aan het feit dat de verplichting gemakkelijk te koppelen is aan de datum van de afgifte van het kentekenbewijs. Bij de lichtere aanhangwagens is er, behalve misschien een rekening, geen mogelijkheid om de datum van ingebruikneming te bepalen. Dat is ook de reden dat er voor een ruime overgangsperiode is gekozen.

Mistachterlicht Mistachterlicht1

Hardrijders leveren rijbewijs in
De afgelopen week hebben controleurs van verkeershandhaving Boetegeld = Sneu Geld 10 rijbewijzen ingenomen van automobilisten die meer dan 50 kilometer te snel hebben gereden.

Een 20 jarige automobilist uit Kampen werd op de N34 bij Erm gelaserd. Hij reed 159 kilometer per uur. Een 47 jarige automobilist uit Donkerbroek reed daar 161; een 31 jarige automobilist uit Nieuw Buinen kwam op 164; een 20 jarige automobilist uit Ane scoorde 176 en een 54 jarige automobilist uit Dedemsvaart reed 177 kilometer per uur. Dezelfde snelheid werd op de N34 geklokt voor een 50 jarige automobilist uit Musselkanaal.
Een 42 jarige motorrijder uit Donkerbroek overschreed de maximum snelheid met 96 kilometer per uur toen hij op de N371 bij Uffelte op de video werd gezet. De maximaal toegestane snelheid is daar 80 kilometer per uur.
Een 19-jarige automobilist uit Hoogeveen werd op de Mr. Cramerweg in zijn woonplaats gelaserd. Hij reed met 120 kilometer per uur door de bebouwde kom. Een eveneens 19 jarige automobilist uit Emmen werd op de Boermarkeweg in Emmen betrapt toen hij met 129 kilometer per uur door de laser werd gevangen.

Controles komende week
Vrijdag 6 mei staat de radarauto op de Pannekoekendijk in Erica, de Bladderswijk OZ in oranjedorp en het Verlengde Oosterdiep OZ in Barger Compascuum.
Zaterdag 7 mei wordt er op snelheid gecontroleerd op de Frieslandroute tussen de A28 en de Friese grens.
Zondag 8 mei is er een snelheidscontrole op de N371 tussen Hoogersmilde en Assen.
Maandag 9 mei is gordeldag in Assen en omgeving. Dinsdag 10 mei rijdt de Videoauto in de provincie. Woensdag 11 mei wordt en in Assen een roodlicht, laser en alcoholcontrole gehouden.
Donderdag 12 mei staat de radarauto op de Maria in Campislaan, de Nobellaan en de Overcingellaan in Assen.

Boetegeld = Sneu Geld
Voorkom dat u moet betalen

Surf ook eens naar www.verkeershandhaving.nl