Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Bestuursrekening 2004

In 2004 is stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer met EUR 298. 000,- uitgekomen op een positief resultaat. Dat blijkt uit de bestuursrekening 2004, de jaarlijkse financiële verantwoording over de bestuursbegroting.

Het stadsdeel heeft vorig jaar veel geld besteed om de positie van de burger te verbeteren. Het Dagelijks Bestuur streeft ernaar hulp te bieden aan burgers die op eigen kracht niet mee kunnen doen aan de samenleving. Net als in 2003 ging veel geld naar sociale beleidsvelden en naar stedelijke vernieuwing. In het kader van stedelijke vernieuwing van het stadsdeel zijn in 2004 veel bouwprojecten van start gegaan.

Het stadsdeel had vorig jaar minder inkomsten dan verwacht en heeft daardoor een kleinere reserve dan in 2003. Het weerstandsvermogen van het stadsdeel is toereikend om risico's af te kunnen dekken. Geuzenveld-Slotermeer heeft jaarlijks ongeveer 80 miljoen euro te besteden. Deze middelen zijn voornamelijk afkomstig uit het Stadsdeelfonds van de Gemeente Amsterdam. Daarnaast ontvangt Geuzenveld -Slotermeer extra geld om de stedelijke vernieuwing uit te voeren.

Accountantsoordeel
Vanaf 2004 controleren accountants veel strenger op getrouwheid en rechtmatigheid van de gemeentelijke jaarrekeningen, als gevolg van het Besluit Accountantscontrole Provincies en Gemeenten (BAPG). De ACAM, de gemeentelijke accountantsdienst, is van mening dat de stadsdeelcijfers een volledig en juist beeld van de financiële positie geven, en keurt de jaarrekening op het punt van getrouwheid goed. Voor wat betreft de rechtmatigheid heeft de ACAM de jaarrekening een afkeurend oordeel gegeven. De accountants controleren of uitgaven en inkomsten die het stadsdeel doet conform de relevante wet- en regelgeving zijn gedaan. Zij kwamen tot de conclusie dat het stadsdeel in de periode 1997/1998 de aanbestedingsrichtlijnen voor het bouwproject de Geuzenbaan onvoldoende heeft gevolgd. Stadsdeelvoorzitter Robin de Bood trekt lering uit de accountantsverklaring: "De aanbestedingen voor de Geuzenbaan zijn zes jaar geleden gedaan. Wij kunnen die fouten nu niet meer herstellen. We zullen in de toekomst beter moeten letten op de aanbestedingseisen."

De zeilen bijzetten
Het Dagelijks Bestuur is tevreden met wat in 2004 bereikt is, maar houdt wel de blik op de toekomst gericht. De Bood: "We zitten op schema voor wat betreft de uitvoering van het bestuursakkoord, maar wij zien wel dat het onvoldoende is. Willen we het stadsdeel als prettig woongebied kunnen behouden, en achterstanden van bevolkingsgroepen voorkomen, dan moeten we alle zeilen bijzetten. Om die reden hebben wij het College van B&W om een incidentele extra bijdrage voor een aantal activiteiten gevraagd. Het College heeft dat gehonoreerd."

Bouwen, bouwen en nog eens bouwen
De burger heeft het afgelopen jaar veel bouwprojecten van start zien gaan. Het stadsdeel staat volop in de steigers. In 2004 is begonnen met de bouw van maar liefst 532 woningen in toonaangevende projecten zoals de Drie Bouwmeesters, het Parkrandgebouw en de Geuzenpoort. Portefeuillehouder Stedelijke Vernieuwing Piet Dikken heeft dan ook in 2004 meerdere malen c eremonieel de eerste paal geslagen als startschot voor de bouw.

Alle burgers tellen mee
Voor het Dagelijks Bestuur tellen alle burgers mee. Anton Ederveen van Welzijn, Onderwijs en Sport zegt hierover: "Wij willen iedereen in staat stellen volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Op dit punt hebben wij vorig jaar grote vooruitgang geboekt." In 2004 is gestart met de Wijkgerichte zorg en welzijn voor allochtone volwassenen en ouderen. Deze groep vindt hierdoor beter de weg naar welzijnsinstellingen en hulpverlening. Verder is de website Het Geheugen van West online gegaan. De site met tal van historische wetenswaardigheden is gekoppeld aan het computerlesprogramma `Dubbelklik'. Op verschillende locaties in het stadsdeel zijn computerruimtes ingericht voor buurtbewoners. Eind 2004 werd de eerste paal geslagen van de nieuwbouw van de Brede Buurtschool 't Koggeschip.

Veel en mooi groen
Het stadsdeelbestuur wil het vele en mooie groen in Geuzenveld-Slotermeer voor bewoners behouden. In 2004 ging daar dan ook veel aandacht naar uit. In het Eendrachtspark is een unieke bosspeelplaats geopend. Scholieren van twee basisscholen waren nauw betrokken bij het ontwerp van de speelplaats. Verder startte milieuwethouder Tys de Ruijter met de campagne Zomerschoon Sloterpark. Deze actie benadrukt de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van zowel stadsdeel als bezoekers van het Sloterpark om het park in de zomer mooi en schoon te houden. De actie wordt mogelijk in 2005 herhaald in andere parken.

Ter verantwoording
Met de bestuursrekening legt het stadsdeel verantwoording af over de wijze waarop de gelden besteed zijn. Het stadsdeel brengt jaarlijks vier financiële documenten uit: De bestuursbegroting, de bestuursrekening, de voor- en de najaarsnota. De bestuursrekening wordt op dinsdag 10 mei in de vergadering van de stadsdeelraad besproken.

Auteur(s):
M. Blom

Bijlage(n):
Jaarrekening 2004