Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 6 mei 2005

uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur De Baarsjes

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Nieuwe opening voor het gebruik van de Chassékerk

Het Dagelijks Bestuur van De Baarsjes stelt voor om de buurt twee varianten voor te leggen voor het gebruik van de Chassékerk. Er is in de kerk, met behoud van de huidige voorkant en de toren, plaats voor circa veertig woningen. De eerste variant opteert voor ouderenwoningen met lift en woningen voor mindervaliden. De tweede variant opteert voor ouderenwoningen gecombineerd met maatschappelijke voorzieningen, zoals een gemeenschappelijke huisartsenpraktijk Huisartsen Onder Eén Dak (HOED). Bedrijfsruimten zijn wat betreft het Dagelijks Bestuur niet aan de orde, omdat bedrijfsfuncties het karakter van de kerk geweld aandoen. Ook gewone koopwoningen vallen buiten het gesprek, het Dagelijks Bestuur denkt aan senioren die servicewoningen willen kopen. De toekomst van buurthuis Chassé valt buiten de plannen. De Parochie van de Heilige Drie-eenheid is bereid om met het stadsdeel na te denken over herbestemming van de kerk, zo heeft de eigenaar van de kerk het stadsdeel onlangs per brief laten weten. De Chassékerk staat sinds 2003 op de lijst van Gemeentelijke monumenten, op iniitiatief van het stadsdeel. Als de deelraadscommissie het eens is met de inzet, volgt inspraak.

Informatie: Marianne van den Berg, 06-23354010

Zeldzaam fenomeen: goedkeurende accountantsverklaring voor Jaarrekening

De gemeentelijke accountant heeft de Jaarrekening 2004 in alle opzichten goed gekeurd. Het is voor het eerst dat de accountant bij de verklaring ook de rechtmatigheid betrekt. Het blijkt dat bijna alle gemeenten, stadsdelen en gemeentelijke diensten moeite hebben om duidelijk te maken dat zij het geld volgens de regels hebben uitgegeven, inclusief bijvoorbeeld de regels voor aanbestedingen. Daardoor is de goedkeurende verklaring voor rechtmatigheid dit jaar een zeldzaam fenomeen, slechts een enkele gemeente of stadsdeel krijgt die.

Informatie: Edwin Raap, 020-5892783, 06-30719398

Voorstel: alle woningen onder 75 m2 mogen voor splitsing samengevoegd worden

Als het College van B&W een nieuw splitsingsquotum vaststelt, mogen vanaf 1 september in De Baarsjes ook panden met woningen vanaf 40 meter gesplitst worden tot afzonderlijke woningen, mits twee van de vier woningen worden samengevoegd. Dit is het voorstel van het Dagelijks Bestuur. Gaat het door, dan kunnen in de praktijk vanaf 1 september in De Baarsjes alle woningen samengevoegd worden, wat de komende jaren vijfhonderd woningen van minstens 80 vierkante meter kan opleveren. In De Baarsjes hebben de meeste woningen een omvang van circa 50 vierkante meter. Op dit moment mogen eigenaren hun pand alleen splitsen als de woonlagen groter zijn dan 60 vierkante meter, waarvan er twee samengevoegd moeten worden.

Een tweede verandering in het voorstel is dat vanaf 1 september panden met woningen boven de 75 vierkante meter niet meer gesplitst mogen worden. Op dit moment mogen die panden nog wel gesplitst worden, maar is het verboden twee grote woningen van minstens 75 vierkante meter samen te voegen tot nog grotere woningen van minstens 150 vierkante meter. De komende zes weken ligt het voorstel ter inspraak. De stadsdeelwethouder bespreekt het met de raadscommissie.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Ruimte rond Mercatorplaza wordt parkachtig

Het Dagelijks Bestuur gaat akkoord met het ontwerp voor de parkachtige openbare ruimte rond SportPlaza Mercator, dat nu gebouwd wordt op de plaats van het gesloopte Jan van Galenbad. Het gaat om het plein voor het zwembad aan de Jan van Galenstraat en de groenstrook aan de Orteliuskade. De ruimte rondom het zwembad wordt ontworpen door de landschapsarchitect die ook de inrichting van de ligweide van het zwembad onder zijn hoede had. Op het voorplein komen 200 plaatsen voor fietsen, die door lage grasheuvels voor een deel aan het oog onttrokken worden. Ook komen er parkeerplaatsen voor minder validen. Aan de Orteliuskade maakt het trottoir langs de groenstrook plaats voor een slingerend wandelpad langs een aangepast zwembadhek. Aan de Admiraal Hellfrichstraat komt een zogenoemde drive-lane en een parkeerterrein voor personeel en bezoekers van het fastfood restaurant. Op 24 mei besluit de stadsdeelraad over het ontwerp. Als de stadsdeelraad akkoord gaat met het ontwerp, beginnen de werkzaamheden in september. Het zwembad is begin 2006 af.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Gemêleerde 4 mei zet door; circa 250 buurtbewoners bij Dodenherdenking

Circa 250 vrouwen, mannen, jongeren en kinderen uit alle bevolkingsgroepen hebben deelgenomen aan het herdenkingsprogramma in de Westerweelschool en de twee minuten stilte op de Postjesweg. Stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren in zijn toespraak: 'Wij zien dat nieuwe bewoners erin slagen hun eigen geschiedenis vast te hechten aan een gemeenschappelijk vertrekpunt dat in Nederland als bestond. Dat is de herdenking van 4 mei.' Hij stelt dat betrokkenheid belangrijker is dan tolerantie 'Ook als betrokkenheid meer wrijving oplevert.' De werkgroep 4/5 mei in De Baarsjes, lang gedragen door het duo Jan Voetberg en Ben Berndsen, bestaat nu voor het tweede jaar uit twintig groeperingen, waaronder de synagoge West, drie moskeeën, jongerencentra La Rainbow en Zuidpool, MOVIB (Marokkaanse ouderen), EVIMIZ (Turkse ouderen), Ay Yildiz (Turkse vrouwen), Euromed, de Ouderenadviesraad en Surinaamse Samenleving Stichting.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Bewoners kunnen verhuizingen online aanvragen en betalen

Bewoners kunnen vanaf nu vijf producten online aanvragen en betalen via Loket De Baarsjes. Ook worden sommige producten, zoals een uittreksel, een paar werkdagen na ontvangst van betaling thuisbezorgd. Om te beginnen gaat het om: uittreksel Gemeentelijke Basis Administratie (GBA), doorgeven van verhuizingen, verzoek naamsvermelding, geheimhouding persoonsgegevens, eigen verklaring en verklaring van geschiktheid rijbewijs. Het aantal producten wordt dit jaar nog uitgebreid.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Tien parkeerplaatsen erbij voor gedeeld autogebruik

De Baarsjes legt deze maand tien parkeerplaatsen aan voor gedeeld autogebruik, zodat de gebruikers van autodate de gedeelde auto binnenkort op 21 gereserveerde plaatsen kunnen parkeren. Inmiddels zijn er drie aanbieders van gedeeld autogebruik in De Baarsjes actief. Autodate is dermate populair dat een abonneestop dreigt wanneer het aantal locaties niet wordt uitgebreid. Per locatie kunnen ongeveer vijftien abonnees worden bediend. De Baarsjes is een voorstander van verdere groei van gedeeld autogebruik, het helpt de parkeerdruk, de verkeersdrukte en de uitstoot van CO2 te verminderen. De 21 autodateparkeerplaatsen worden gebruikt door drie aanbieders, waarvan de laatste nieuw is voor De Baarsjes: Greenwheels, Diks Autodate en ConnectCar.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510