Gemeente Alkmaar


60 jaar vriendschapsband Alkmaar - Bath

Alkmaar, 6 mei 2005

De vriendschapsband tussen Alkmaar en Bath bestaat 60 jaar en dat wordt vrijdag 6 mei gevierd. De burgemeester van Alkmaar, mevrouw M. van Rossen, ontvangt dan de Rotary Club Bath, een delegatie van de Bath - Alkmaar Twinning Committee en de heer Gwyn Prins, zoon van Eli Prins, de grondlegger van de band tussen Alkmaar en Bath. Bij de ontvangst in de raadzaal om 09.00 uur zijn ook de heren Andrew Price, van de Engelse ambassade, en David Alderdice, directeur van de British Council aanwezig.

Luiden van de kaasbel
Na afloop van de ontvangst in de raadzaal vertrekt het gezelschap naar de kaasmarkt. Daar luiden de vertegenwoordigers van de Engelse ambassade en van de British Counil samen met de voorzitter van de Rotary Club Bath, de voorzitter van het Bath - Alkmaar Twinning Committee en de heer Gwyn Prins de bel. Vervolgens bekijken zij de kaasmarkt en het kaasmuseum en maken zij een rondvaart door Alkmaar.

Contacten tussen Alkmaar en Bath
De contacten tussen Alkmaar en Bath zijn ontstaan aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en zijn geresulteerd in een officiële stedenband tussen Alkmaar en Bath.
Deze band ontstond in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. De Rotary Club Bath zamelde, op initiatief van de in Bath wonende oud-Alkmaarder Eli Prins, geld en goederen in voor de Alkmaarse bevolking. Met het kleine straatorgeltje, dat nu nog in de hal van het Alkmaarse stadhuis staat, werd £ 1000,- opgehaald. Het eerste officiële contact was op 26 juli 1945, tijdens de "Alkmaar Week" in Bath, jonkheer F.H. van Kinschot.

Alkmaarse kinderen naar Bath
Een delegatie van de Rotary Club Bath bracht vervolgens in augustus 1945 een bezoek aan Alkmaar ter gelegenheid van de verjaardag van de toenmalige koningin Wilhelmina. Tijdens koninginnedag zagen zij een optocht van zo'n 5000 Alkmaarse kinderen. De schamele kleding van de kinderen toonde aan dat de nood erg hoog was. De kinderen waren bovendien sterk ondervoed. Bij het zien van deze optocht namen de leden van de Rotary Club Bath het initiatief om een groep van vijftig kinderen uit te nodigen voor een bezoek aan Bath om aan te sterken. In oktober 1945 vertrok een groep van vijftig kinderen naar Engeland. De kinderen werden eerst ondergebracht in een kamp "Wrens Warrencamp" bij Turnbridge om aan te sterken. Na twee maanden werden zij ondergebracht bij pleeggezinnen in Bath.
Dit was het eerste bezoek van een serie uitwisselingen van kinderen, leden van sportclubs, scholieren, musici. Zelfs na 60 jaar is deze band nog springlevend.

12 mei 2005