Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Toespraak van de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Melanie Schultz van Haegen, bij de opening van het badseizoen 2005 in Scheveningen op 6 mei 2005

(Alleen de uitgesproken tekst geldt)

Ik vind het ontzettend leuk om het badseizoen te mogen openen.

Zon, zee en zand, daar word ik echt vrolijk van; terrassen, lekker languit loungen bij een van de vele strandtenten langs de kust van Nederland, wandelen langs de kust, scheppen in het zand, zandkastelen... En nu maar hopen dat het een mooie zomer wordt.

Ik wil in mijn verhaal kort vier onderwerpen aanstippen, de vier Z'tten:

1. zwakke schakels,

2. zandsuppletie,

3. zwemwater, en

4. zandsculpturen.

Mijn openingsZet. Nederland is een delta dus de bescherming tegen overstromingen is letterlijk van levensbelang. Onze kust is essentieel als de verdedigingslinie tegen hoog water. En met die linie is niks mis. Onze kust is absoluut veilig. Maar dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen. We moeten blijven investeren vanwege de gevolgen van de klimaatverandering: de zeespiegel stijgt, natte winters, extreme en droogte en een bodem die daalt.

Misschien dat u als strandtenthouder die klimaatverandering en opwarming van de aarde niet zo erg vindt. Ik sta daar wat anders in, zoals u begrijpt. Ik ben tenslotte verantwoordelijk voor de veiligheid van Nederland tegen wateroverlast.

Voor de kust is mijn beleid gericht op in stand houden van de kustlijn. Jaarlijks besteden we 40 miljoen euro aan zandsuppletie. Maar soms is ook groot onderhoud nodig. In 2002 zijn acht zwakke schakels in de kust aangewezen. Scheveningen is er daar een van. Die gaan we dus aanpakken. De provincies maken de plannen en in 2007 start het werk. Verkeer en Waterstaat trekt 750 miljoen Euro uit om de problemen op te lossen. Want zwakste schakels zijn misschien leuk op televisie, maar in het echt gaat die vlieger niet op.

De opening van het badseizoen is ook de opening van het seizoen van zandsuppleties. Mijn tweede Zet. Het kan nog wel eens spoken aan de kust. Ik weet dat het een punt van zorg voor uw sector is. Ik heb daar begrip voor.

Uitgangspunt voor VenW bij de keuze tussen wel of niet extra zand storten, is de veiligheid. We willen geen land aan zee prijsgeven. Als de veiligheid in gevaar is, dan starten we met zandsuppleties. Maar als de veiligheid niet in het geding is, dan is er ook geen aanleiding voor extra zand. Da's misschien voor u niet leuk om te horen, maar het is wel glashelder. En ik wil u niet als een soort van Klaas Vaak zand in de ogen strooien door vandaag mooi weer te spelen.

Het budget voor zandsuppletie is dus niet bestemd voor recreatiedoeleinden of ondersteuning van de locale economie. Natuurlijk is dat vervelend voor strandtenthouders die na een storm geen zand meer voor de deur hebben. Maar er zijn andere oplossingen mogelijk. Strandtenthouders kunnen met de gemeente of provincie te overleggen of zelf actie ondernemen door extra zand te regelen en te betalen. Zoals hier in Scheveningen vorig jaar door aantal strandtenthouders is gedaan.

Mijn derde Zet. We zijn in Europa bezig met het opstellen van een nieuwe zwemwaterrichtlijn . Doel is dat er minder mensen ziek worden van zwemmen in open water. Uitgangspunt van de richtlijn is dat er strengere normen komen dus hogere ambities. En daar zijn we flink mee aan de slag. Een van de belangrijke punten uit de nieuwe richtlijn is het streven naar een betere en heldere informatievoorziening aan het publiek over zwemwaterkwaliteit,. Laat ik daar maar meteen een voorschot opnemen door één heldere boodschap: dit jaar voldoen we als het een beetje meezit langs de hele kustlijn aan de normen van Brussel. Alleen extreme omstandigheden, zoals hevige regenval, kunnen nog roet in eten gooien, maar daar ga ik niet vanuit.

Mijn vierde en laatste Zet. Vandaag hebben acht verschillende teams hun zandsculptuur afgerond. Vorige week startte het 15^e International Sandsculpture Festival. Een festival met `de Koningin' als thema. De Koningin heeft namelijk in Scheveningen Koninginnedag gevierd en zij heeft ook een bezoek gebracht aan dit festival.

We zijn nu een week verder na de opening van het festival. Prachtige sculpturen zijn er gemaakt. Ongelooflijk wat de carvers met alleen zand en water voor prachtige zandkunstwerken kunnen maken. Da's kunst met een grote K. Ik zal aan mijn dochtertje van vijf maanden deze zomer laten zien hoe ze echte zandsculpturen kan maken.

Ik vind het een hele eer om straks de prijs uit te reiken aan winnaars. Maar ik laat u nog even in spanning

Dames en heren,

Ik hoop mét u op een mooie zomer. Want zonnige zomers zijn zonnige omzetten.

Zomer 2005: Zon, zee en zand. Laat die zomer dus maar komen!

Dank u wel.