Digitale Gemeente Houten

Pastor Bela uit Roemenië te gast in Houten

donderdag 5 mei 2005 - Bron: Koos Koster

Samen met zijn vrouw Sylvia en twee andere Roemenen is zigeunerpastor Bela uit Band (bij Tirgu Mures) te gast in Houten.

Band is een klein dorp in Noord West Roemenië waar zon 2000 Hongaren, 4000 Roemenen en 2000 Zigeuners wonen. De armoede onder deze zigeuners is meer dan schrijnend. Gediscrimineerd door de andere bevolkingsgroepen, werkloos, wonend in krakkemikkige hutjes onvoorstelbaar dat ook zij straks bij de Europese Unie zullen behoren, waar welvaart en overvloed de toon zetten.

Bela en de anderen zijn dinsdag gearriveerd en vertrekken vrijdag 6 mei weer naar huis. Intussen hebben ze een druk programma. Gesprekken met de Stichting Band met Band, een stichting die steun verleent aan dit Roemeense dorp en er een daycenter bouwt.

Op allerlei manieren maken ze kennis met de gereformeerde kerk (vrijgemaakt) in Houten, de gemeente die regelmatig groepen vooral jonge mensen naar Band stuurt om daar te helpen: kinderactiviteiten, kleding brengen, maaltijden uitdelen. Ook waren ze op hemelvaartsdag aanwezig in een kerkdienst. Samen werden Roemeense en Nederlandse liederen gezongen, een deel van de viering was in de Duitse taal en pastor Bela voerde het woord tijdens de dienst.

Wilt u deze zigeuners steunen? Kijk op www.bandmetband.com!

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2005 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).