Verbond van Verzekeraars

Verzekeraars goed op weg in afwikkeling verkeersletselschade

In de media duiken geregeld berichten op, waaruit zou blijken dat verzekeraars er bij verkeersletselzaken vaak maar een potje van maken. Verzekeraars zouden de zaak onnodig rekken om maar zo min mogelijk te hoeven uitkeren. Uit cijfers blijkt echter dat dat beeld nuance behoeft, benadrukt Mark de Bruijne, projectleider bij het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS).

Vooral omdat de Tweede Kamer (via minister Donner van Justitie) meer inzicht wil in het tempo waarin langlopende letselzaken worden afgewikkeld, heeft het CVS onlangs een enquête gehouden naar zaken van vóór 2000. De Bruijne: Uit dat onderzoek blijkt dat verreweg de meeste langlopende verkeersletselzaken inmiddels zijn afgewikkeld. Als we bijvoorbeeld kijken naar het percentage met het slachtoffer afgewikkelde zaken uit 1998, dan blijkt dat maar liefst 97 procent is afgerond. Natuurlijk blijft die resterende drie procent veel als je kijkt naar de absolute aantallen, en dat moeten verzekeraars zich ook aantrekken. Maar gelukkig maken ze er wel steeds meer werk van. Onder de nog niet afgewikkelde zaken vallen ook de wat minder zware zaken. Zo hoorde ik onlangs van een verzekeraar dat hij iemand jaarlijks nieuwe schoenen vergoedt. Deze zaak loopt al dertig jaar, maar kan nog steeds niet worden afgesloten. Ook een letselzaak als deze telt mee in het percentage niet afgesloten met het slachtoffer, aldus De Bruijne.

Oorzaken voor vertraging
Verzekeraars krijgen jaarlijks gemiddeld zon 50.000 verkeersletselmeldingen binnen. Het overgrote deel daarvan kan relatief snel worden afgewikkeld. Slechts bij een paar procent is sprake van complicaties, benadrukt De Bruijne.
In het onderzoek heeft het CVS daarom alle openstaande zaken uit 1998 nader onderzocht. Daaruit blijkt dat veel voorkomende redenen waarom de zaak niet direct kan worden afgehandeld, onder meer zijn: het nog niet bekend zijn van (een deel of een component van) de hoogte van de schade, het nog niet bereiken van de medische eindtoestand (bijvoorbeeld omdat nog niet duidelijk is tot welke beperkingen het letsel uiteindelijk zal leiden) en het wachten op een uitspraak van de rechter.

Verzekerd!, mei 2005