Ingezonden persbericht


Persbericht
26 april 2005
NAGELATEN VOOR PIM
Meertens Instituut ontsluit Pim Fortuyncollectie

Voor 6 mei 2005, drie jaar na de moord op Pim Fortuyn, heeft het Meertens Instituut de overzichtsinventaris van de collectie Fortuyn op de website geplaatst: http://www.meertens.nl/fortuyn. Deze collectie bestaat uit vele tienduizenden reacties die na zijn dood zijn geuit op verschillende locaties. De inventaris van deze collectie komt nu online. Daarnaast staat op de site een selectie van foto's van brieven en objecten en ook een digitaal tekstboek, waarin een selectie van rouwteksten is opgenomen.

De moord op Pim Fortuyn schokte de Nederlandse samenleving diep. De emoties die op die zesde mei en in de weken daarna loskwamen zijn op allerlei manieren verwoord. Wie herinnert zich niet de beelden van brieven en kaartjes, emails, condoleanceregisters, foto's, tekeningen, knuffels en andere memorabilia?

Het Meertens Instituut heeft deze verzameling rouwuitingen dankzij de familie van Pim Fortuyn verworven. Zij vonden het ook belangrijk dat dit materiaal voor het nageslacht bewaard bleef. Het Meertens Instituut heeft als nationale erfgoedinstelling voor taal en cultuur in Nederland dit materiaal geordend en toegankelijk gemaakt en stelt het beschikbaar voor onderzoekers of instellingen die de betekenis van de moord op Fortuyn en de gevolgen daarvan voor de samenleving willen achterhalen of illustreren.

De inhoud van de collectie is beschreven in een inventarislijst aan de hand waarvan een indruk kan worden verkregen van de diversiteit van de inhoud van de documenten en de objecten. In totaal omvat het bestand zo'n 20 strekkende meter aan stukken.

Een selectie van ruim 100 stukken is via een slideshow op de website te zien.

Nadere informatie bij:
dr. Peter Jan Margry, 020 - 462 8500
Het Meertens Instituut is een onderzoeksinstituut van de KNAW, dat zich bezig houdt met onderzoek en documentatie naar Taal en Cultuur in Nederland: www.meertens.nl