Ingezonden persbericht


Den Haag, 12 april 2005

persbericht

tcm mei: speciale aandacht voor cary grant en henry fonda

zaterdag matinee: cary grant

Geboren onder de naam Archibald Alexander Leach in Bristol op 18 januari 1904, startte hij zijn show-business carrière op veertienjarige leeftijd toen hij zich aansloot bij Bob Pender's groep komedianten en optrad als acrobaat, jongleur, zanger en danser, toerend met een kleine groep door Engeland. Na een kleine tussenstop in New York in de jaren twintig met de Pender Troep keerde hij in 1927 voor zijn eerste toneeloptreden in New York, de musical Golden Dawn. In 1931 maakte hij zijn eerste filmdebuut als een vrolijke zeeman in de korte Paramountfilm genaamd Singapore Sue, waarna hij een vijfjarig contract kreeg aangeboden in 1932 en zijn naam veranderde in Cary Grant.

Al gauw speelde hij met vrouwelijke Paramount toppers als Nancy Carroll, Sylvia Sidney, Marlene Dietrich en Mae West (hij zei dat hij meer over acteren en timing had geleerd van haar dan van enig ander waarmee hij ooit samenwerkte). Grant's eerste hit was Topper (1937) maar het was The Awful Truth (1937) waarmee hij doorbrak en die hem tot ster maakte. De drie daaropvolgende jaren speelde Grant in verschillende toppers die zijn reputatie vestigden: Bringing up Baby (1938), His Girl Friday (1940) en The Philadelphia Story (1940). Grant's beste rollen waren wanneer hij werkte met Alfred Hitchcock in Suspicion (1941), Notorious (1946), To Catch a Thief (1955) en North by Northwest (1959).

In 1966, besloot Grant te stoppen met films. Het leek niet meer reëel dat Grant een plaats zou kunnen vinden in de filmwereld van de late zestiger jaren van Dennis Hopper, Jack Nicholson en Dustin Hoffman. Zoals filmrecensent Pauline Kael het verwoordde: "Hij belichaamde een tijd die gelukkiger leek-een tijd waarin we simpele verwachtingen hadden van een artiest. Wij konden hem bewonderen om zijn timing en nonchalance; wij verwachtten geen emotionele onthullingen van Cary Grant. Hij speelde met stralende oppervlakkige perfectie en dat is alles wat wij van hem wilden.. Wij wilden geen diepte van hem . Het enige dat wij van hem wilden was dat hij knap was, galant en dat hij ons aan het lachte maakte."

Cary Grant werd twee maal genomineerd voor Best Actor Oscar® - voor Penny Serenade (1941) en None But The Lonely Heart (1944). Hij won een Honorary Oscar in 1970 "voor zijn unieke manier van acteren waarmee hij veel respect en affectie van zijn collega's oogstte".

Iedere zaterdagmiddag in mei een film met Cary Grant.

ZATERDAG 7 MEI
14:00 The Philadelphia Story
1940, ZW, regie: George Cukor, Sterren: Cary Grant en Katharine Hepburn. Een bruisende en mooie klassieke komedie over een verveelde erfgename die verloofd is met een saaie effectenhandelaar, en wiens trouwplannen overhoop worden gehaald door het verschijnen van haar knappe ex die een playboy is. Wat volgt is een hilarische, vaak scherpe kijk op het wel en wee van de superrijken als de familie langzamerhand gaat beseffen hoe belangrijk integriteit en morele normen zijn.

ZATERDAG 14 MEI
14:00 Arsenic & Old Lace
1944, ZW, regie: Frank Capra, Sterren: Cary Grant en Peter Lorre. Een hilarische zwarte komedie met Cary Grant als de neef van een stel gekke tantes die graag oude heren uit mededogen vermoorden. Uit angst dat de familiegekte erfelijk is, zegt de ongelukkige neef zijn verloving af, terwijl het aantal slachtoffers blijft stijgen. De politie wordt erbij gehaald, en er verschijnen steeds meer excentrieke familieleden ten tonele. Een klassieker van Frank Capra.

ZATERDAG 21 MEI
14:00 Destination Tokyo
1943, ZW, regie: Delmer Daves, Sterren: Cary Grant en John Garfield.

Deze prachtige oorlogsfilm is gebaseerd op het oorspronkelijke verhaal van Steve Fisher, en volgt een Amerikaanse onderzeeër die in de Tweede Wereldoorlog van San Francisco naar de haven van Tokio wordt gestuurd om belangrijke informatie voor toekomstige luchtaanvallen te verzamelen. Cary Grant is een rots in de branding als Captain Cassidy, schipper van de onderzeeër. De missie van het schip is om een meteoroloog van de marine de Japanse weersomstandigheden te laten onderzoeken, ter voorbereiding van een grote aanval van de geallieerden. Deze film geldt als een van de intelligentste en objectiefste oorlogsthrillers

ZATERDAG 28 MEI
14:00 North By Northwest
1959, kleur, regie: Alfred Hitchcock, Sterren: Cary Grant en Eva Marie Saint. Een spannende thriller met zwarte humor van de beroemde regisseur Alfred Hitchcock, waarin een knappe reclameman wordt achtervolgd door spionnen, die denken dat hij een dubbelagent is, en door de politie, die denken dat hij een huurmoordenaar is. De scène waarin de held op een verlaten weg wordt achtervolgd door een sproeivliegtuig is opgenomen in de annalen van het filmgenre, en heeft een onvergetelijke climax - een duizelingwekkende achtervolging langs de gezichten van de Amerikaanse presidenten die in Mount Rushmore zijn uitgehakt.

ZONDAG 1 MEI : HENRY FONDA

Henry Fonda was de personificatie van de keurige nette Amerikaan in vele van zijn rollen. Hij begon zijn carrière als acteur bij een amateurgezelschap dat werd geregisseerd door Marlon's Brando moeder Dorothy. Na zijn debuut op Broadway in The Farmer Takes a Wife, ging hij naar Hollywood waar hij samen met Pat O'Brien en Margaret Lindsay speelde in Slim (1937). Al vlug nadat zijn talent was ontdekt speelde hij een memorabele rol met Bette Davis in Jezebel (1938). Hij kreeg zijn eerste Oscar nominatie voor de epische film The Grapes of Wrath (1940), maar pas na 40 jaar ontving hij zijn eerst Oscar voor beste acteur voor On Golden Pond (1981). In de zestiger jaren maakte Fonda deel uit van de sterbezetting van How the West Was Won.

Hij speelde in deze film samen met John Wayne, James Stewart, Gregory Peck en Debbie Reynolds, een legendarische cast voor een legendarische film geregisseerd door de vier meest getalenteerde regisseurs van Hollywood in die tijd: John Ford, Henry Hathaway, George Marshall en Richard Thorpe. Welcome to Hard Times was het tweede product van de samenwerking tussen Burt Kennedy en John Ford nadat ze een andere western The Rounders, hadden opgenomen.

Op zondag 1 mei twee prachtige films met Henry Fonda.

21:00 How The West Was Won
1962, kleur, regie: John Ford, Henry Hathaway en George Marshall, Sterren: Henry Fonda, James Stewart, John Wayne, Gregory Peck en Debbie Reynolds. Een epische western over het leven van drie generaties uit een pioniersfamilie temidden van alle grote gebeurtenissen in Amerika in de 19e eeuw. Met wereldberoemde acteurs en drie topregisseurs die elk een andere periode uit dit verhaal hebben opgenomen, gefilmd met een techniek die maar een kort leven beschoren was: de drie-camera Cinerama.

23:30 Welcome to Hard Times
1967, kleur, regie: Burt Kennedy, Sterren: Henry Fonda en Janice Rule. Een donkere fabel over de burgemeester van een klein grensstadje die niet in staat is om weerstand te bieden aan de bandiet die de plaatselijke bevolking terroriseert. Wanneer de moordenaar na een korte interval terugkeert, is het eindelijk tijd om te doen wat er gedaan moet worden.

TCM (Turner Classic Movies) betrekt haar films van een zeer uitgebreide bibliotheek met films uit de periode van 1920 tot 1990. TCM laat zien welke plaats deze films innamen in de geschiedenis en welke relevantie zij hebben voor de hedendaagse samenleving. TCM brengt voor haar kijkers het witte doek tot leven met exclusieve diepgaande interviews met beroemdheden, speciale documentaires en speciale themamaanden.TCM is zonder twijfel een klassiek filmstation met een eigen stijl. Het station zendt 24 uur per dag uit (zonder reclame-onderbrekingen tijdens de film) en is beschikbaar via kabel en satelliet in negen talen: Engels, Deens, Nederlands, Frans, Grieks, Hebreeuws, Pools, Spaans en Zweeds.


---

Voor informatie kunt u contact opnemen met:
Matthijs Spits: 070-3244033 of 06-53277138, matthijs.spits@turner.com

Voor het downloaden van beelden bij de hoogtepunten van TCM kunt u inloggen op:http://europe.turnerinfo.com

---- --