Ingezonden persbericht


In Café Z op 7 mei o.a. muziek door Spinvis en Lucas Oldeman

Kunst en cultuur, maar dan anders. De culturele talkshow Café Z presenteert persoonlijke ontmoetingen met mensen uit het gehele culturele veld. Van kunstenaars tot beleidmakers. Presentator Cor Wijn, cultureel adviseur in Utrecht, zorgt dat ze zich uitspreken, zichtbaar maken. To the point en diepgravend. Geen reclamepraatjes maar drijfveren.

Tijdens Festival aan de Werf (19 t/m 28 mei) doet hij nog twee keer Utrecht aan: de Lotus Europa. Een legendarische auto en de titel van Spinvis' meest recente tournee. Spinvis, oftewel Erik de Jong, won met zijn debuut-cd de Zilveren Harp en de Annie M.G. Schmidtprijs, en verkocht en passant ook nog zo'n dertigduizend exemplaren. Na concerten met een steeds meer uitdijend orkest (waarin Han Reiziger en De Jongs vader) is hij terug bij de rockband - met cello en vibrafoon. Deze zomer verschijnt zijn langverwachte tweede plaat.

Vlak voor haar tienjarig jubileum verlaat Jetta Ernst de Paardenkathedraal. Ernst is een theaterveteraan, die werkzaam was bij onder meer Mickery, 't Hoogt en de Rotterdamse Schouwburg, en daarnaast verschillende theatergroepen leidde. Als zakelijk leider van de Paardenkathedraal, waarvan momenteel de voorstellingen De Theatermaker en De Vader te zien zijn, stond ze mede aan de wieg van het Utrechtse Model, het centraal overleg tussen de Utrechtse theatermakers en podia. Hoe kijkt ze terug op de afgelopen tien jaar? In Café Z vertelt ze hierover en kijkt ze vooruit.

In 2013 is het driehonderd jaar geleden dat de Vrede van Utrecht werd gesloten. Maar nu al is Vrede van Utrecht de titel van een nieuw cultureel programma, waarin stad en provincie de komende jaren samen 1,7 miljoen euro investeren. Eind april werd bekendgemaakt wat er in 2005 zoal staat te gebeuren. Henk Scholten, in het dagelijks leven directeur van de Stadsschouwburg, is intendant van het Vrede van Utrecht programma en dus de aangewezen persoon om in Café Z over het totstandkomen daarvan te worden uitgehoord.

"Het wordt wel het mooiste museum van Europa ..." en, over de gerestaureerde entree, "O wat is dat beeldschoon geworden", zei hij in een interview in het Utrechts Nieuwsblad. Hij is natuurlijk Paul van Vlijmen, directeur van het Spoorwegmuseum dat na een ingrijpende verbouwing op 6 juni wordt heropend. Ondanks de enorme drukte zo vlak voor dit belangrijke moment bleek Van Vlijmen bereid naar Café Z te komen om zijn onstuitbare enthousiasme met ons te delen.

En ook:

- Muziek van en door Spinvis en Lucas Oldeman

- Cultuurnieuws door Vrouwkje Tuinman

- F. Starik vat de middag samen in versvorm

NB: dit is de laatste aflevering van Café Z in dit seizoen. -----------------------
zaterdag 7 mei 2005

15.30 uur precies

presentatie:

Cor Wijn

---- --