Ingezonden persbericht


Persbericht

SLACHTOFFERS VAN BUSH GETUIGEN OP DEMONSTRATIE

Zaterdag 7 mei wordt op de dag van zijn aankomst in Nederland gedemonstreerd tegen de wereldorde van George W. Bush en de steun van het kabinet Balkenende daaraan. Om 13:00 komen demonstranten bijeen bij het Amerikaanse consulaat op het Museumplein in Amsterdam. De bezetting van Irak, de mensenrechtenschendingen in Guantanamo Bay, de weigering van Amerika om het Kyotoverdrag te tekenen, het afbreken van de vrijheden van homoseksuelen en het abortusrecht in de VS en het vergroten van de mondiale verschillen tussen arm en rijk zijn een aantal van de redenen dat mensen die dag gaan demonstreren. Er worden duizenden demonstranten verwacht.

Slachtoffers

Sprekers op de demonstratie op het Museumplein zijn onder andere:
- Salam Ismael, een Irakese arts die Fallujah vlak na de belegering van het Amerikaanse leger heeft bezocht. Zijn ooggetuigenverslag is een aanklacht tegen de massamoord die daar heeft plaatsgevonden. Hij komt donderdag aan in Nederland met onder andere veel foto- en beeldmateriaal uit Fallujah
- Azmat Begg uit Groot-Brittannië, vader van een gevangeneuit Guantanamo Bay die net (na ruim drie jaar onschuldig te hebben vastgezeten) is vrijgelaten.

- Anita van Buuren, moeder van een Nederlandse soldaat die in Irak was gelegerd.

- Joshua Brown, een van de organisatoren van de week van protesten tegen de komende G8 top in Schotland in juli, waar inmiddels al honderdduizenden demonstranten worden verwacht.

Bekende Nederlanders

DC Lama, Def P (van de Osdorp Posse) MC Che en Macro zullen optreden op het Museumplein met hun nieuwe nummer 'Vragen aan Bush' (geschreven ter gelegenheid van dit bezoek). Daarnaast zal in ieder geval ook de rapper Raymzter (bekend van het nummer 'Kut-Marokkanen') een kritisch optreden verzorgen. Naast tientallen maatschappelijke organisaties wordt de demonstratie ook ondersteund door bekende Nederlanders, zoals Victoria Koblenko (actrice in GTST), Gretta Duisenberg (voorzitter Stop de Bezetting), Hakim Traidia (theatermaker en bekend van Sesamstraat), Lydia Rood (schrijver) en Khalid Boulahrouz (speler Nederlands elftal).

Limburg

Op www.stopbush.nl is de oproep met ondertekenaars te vinden en informatie over de speciale bussen die uit een aantal steden in het land naar Amsterdam rijden op 7 mei. Naast de grote demonstratie in Amsterdam zullen Limburgse actiegroepen op 7 mei om 15 uur een lokaal protest in Maastricht organiseren. Net als in Amsterdam gebeurt dit ook daar onder de leuze "Stop Bush, voor een rechtvaardige wereld".