WORLD POPULATION FOUNDATION
http://www.wpf.org

Buiken tegen Bush


Hilversum, 3 mei 2005

WPF (World Population Foundation) en de jongerenorganisatie CHOICE for youth and sexuality protesteren zaterdag 7 mei tijdens de landelijke anti-Bush demonstratie met gebodypainte buiken tegen de conservatieve seksuele moraal van Bush.

Op het museumplein betuigen zes vrouwen (waaronder een aantal zwangere) met een SOS tekst op de buik hun solidariteit met vrouwen in ontwikkelingslanden. Seks en zwangerschap brengen voor vrouwen in ontwikkelingslanden vaak levensgevaarlijke risicos met zich mee. Door het moralistische en conservatieve beleid van Bush wordt financiële steun voor seksuele voorlichting en anticonceptie in ontwikkelingslanden zeer sterk ingeperkt. Het aantal ongewenste zwangerschappen en (illegale) abortussen neemt hierdoor juist sterk toe. Odette Salden neemt namens WPF en CHOICE stelling tegen dit beleid tijdens een korte toespraak op het centrale podium.

President Bush heeft op de tweede dag van zijn ambtstermijn een wet ingesteld die buitenlandse hulporganisaties, die iets met abortus te maken hebben, al is het maar doorverwijzen, uitsluit van financiële steun van de VS. Hierdoor hebben veel organisaties family planning klinieken moeten sluiten en lopen mannen en vrouwen toegang tot informatie en voorbehoedsmiddelen mis. Gevolg: het aantal ongewenste zwangerschappen en daarmee het aantal (illegale) abortussen neemt alleen maar toe. Tevens stelt de Bush regering hypocriete en irreële voorwaarden aan de financiering van programmas in ontwikkelingslanden die HIV/AIDS moeten tegen gaan.

In Nederland is toegang tot seksuele voorlichting en de beschikbaarheid van voorbehoedsmiddelen een vanzelfsprekendheid. Veel mensen, met name vrouwen in ontwikkelingslanden, hebben echter deze mogelijkheid niet. Door ontrouw van de partner of gedwongen seks zijn veel vrouwen kwetsbaar. WPF en CHOICE stellen dat iedereen het recht heeft op seksuele voorlichting, voorbehoedsmiddelen en, in het uiterste geval, een abortus.

Deelname aan de campagne STOP BUSH is een gezamenlijke actie van WPF (World Population Foundation) en de jongerenorganisatie CHOICE for youth and sexuality.