GroenLinks Heerlen

STOP BUSH, voor een rechtvaardige wereld!

Zoals iedereen wellicht zal weten zal president George W. Bush van de Verenigde Staten aanstaand weekeinde 7 en 8 mei Zuid-Limburg bezoeken. Op 8 mei bezoekt hij het oorlogskerkhof in Margraten om hier het einde van de tweede wereldoorlog te herdenken. Daarbij staat ook de herdenking centraal van de vele slachtoffers die de bevrijding van West-Europa en specifiek onze omgeving kostten. Voor deze herdenking past alleen respect.

Er wordt op zondagmorgen in Margraten vanzelfsprekend niet geprotesteerd tegen het beleid van president Bush en zijn regering. Maar as. zaterdag arriveert president Bush in onze regio en dan heeft hij ook politieke gesprekken op zijn agenda. Zo biedt het bezoek van Bush aan Zuid-Limburg ook de gelegenheid voor protest. En er is voldoende reden voor protest!

Het comité " Bush in Limburg"* organiseert op zaterdag 7 mei protestacties in Maastricht. Deze acties zullen gevoerd worden onder de landelijke leuze STOP BUSH, voor een rechtvaardige wereld!
Van 15.00 tot 17.00 uur vindt er een manifestatie plaats op Plein 1992 (Centre Ceramique). Aansluitend zal er een demonstratieve optocht naar het Landbouwbelang plaatsvinden.

Deze protesten komen niet uit de lucht vallen. President Bush predikt waar ook ter wereld voortdurend over Vrijheid, Democratie en Veiligheid. Echter de praktijk is vaak anders:
* De regering Bush is zonder instemming van de VN en onder valse voorwendsels deze oorlog tegen Irak begonnen. De illegale bezetting van Irak heeft aan meer dan 100.000 Irakese burgers en 1500 Amerikaanse soldaten het leven gekost. De regering Bush is verantwoordelijk voor mensenrechtenschendingen en de martelingen in Abu Ghraib en in Guantanamo Bay.
* De regering Bush blokkeert de uitvoering van VN-resoluties tegen Israël waardoor de schending van Palestijnse rechten - zoals de bouw van de muur - onverminderd door kan gaan.
* De 'oorlog tegen terrorisme' heeft wereldwijd geleid tot het criminaliseren van moslims en de toename van racisme.
* De regering Bush weigert mee te werken aan het Internationaal Strafhof in Den Haag.
* De Verenigde Staten zijn een van de grootste vervuilers van het milieu, maar Bush weigert mee te werken aan het Kyoto verdrag.
* In eigen land staat Bush voor het afbreken van burgerrechten en de vrijheden van homoseksuelen en het abortusrecht. Overal worden de rechten van burgers ondergeschikt gemaakt aan de angst voor terrorisme.
* Mede door toedoen van de VS worden mondiaal de verschillen tussen arm en rijk groter.
Het comité "Bush in Limburg" vindt dat president Bush zich moet verantwoorden voor het Internationaal Gerechtshof voor de oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid die onder zijn verantwoordelijkheid worden gepleegd.

Het comité "Bush in Limburg" bestaat uit: Maastrichts Vredesplatform, Vredesburo Heerlen, Keer het Tij Maastricht en Heerlen, Westelijke Mijnstreek en Nijmegen, Universitair Milieuplatform Maastricht, Kollektief Rampenplan, WFTR Heerlen, Landelijke Hogeschool en Universitair Milieuplatform, Platform Tegen de Nieuwe Oorlog Nijmegen, Groenlinks Maastricht, SP Maastricht, Dwars, JS en ROOD Zuid-Limburg.

Info: Heerlen 045-5725409 Vredesburo.Heerlen@zonnet.nl
Maastricht 06-20302957 vredesplatform-maastricht@home.nl

Harrie Winteraeken

adres:
Esschenweg 65
6412 PW Ten Esschen - Heerlen
tel.nr. thuis: 045 522 87 20
tel.nr. werk: 046 420 57 66
e-mailadres thuis: hwinteraeken@heerlen.nl