Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Van Heesch derde in dressuur in Conty

07/05/2005

Hengelo/Conty, 7 mei 2005
In het weekend van Koninginnedag lieten Saskia van Heesch, Ewoud Boom en Aart van de Kamp junior Oldenzaal voor wat het was en reisden af naar het Franse plaatsje Conty voor deelname aan de internationale menwedstrijd.

Saskia van Heesch maakte vorig jaar in Zelhem de overstap van Andalusische paarden naar Lippizaners en dat heeft haar geen windeieren gelegd. Op de terreinen van het WK enkelspannen 2002 eindigde de combinatie op een prachtige derde plaats in de dressuur:' `We reden de pittige proef 8, maar het liep bij mij erg goed. Ik maakte zelf een foutje en ook de paarden hadden een paar kleinigheidjes, maar ik ben dik tevreden. Het niveau van de deelnemers lag vrij hoog. De zilveren medaillewinnaar op het WK van 2003 Pierre Jung eindigde voor mij in de dressuur op maar twee puntjes verschil, dus dat was een mooie vergelijking,' aldus de tweespanrijdster uit Boxtel, die 23 deelnemers achter zich liet in dit onderdeel. Ondanks strafpunten in het staptraject en vier afgeworpen balletjes behaalde de ORUN-instructrice een prachtige zesde plaats op haar eerste internationale wedstrijd. De overwinning ging naar de Fransman Pierre Jung.

Voor Aart van de Kamp junior met zijn bonte Shetlanders verliep zijn internationale debuut minder voorspoedig: `In hindernis drie moesten we bij het binnenkomen een soort sleuf in. Mijn rechterachterpony kroop tegen de wal op en toen zijn we omgekiept. Het ging allemaal heel zachtjes, maar we moesten wel uitspannen omdat de linkerachterpony onder de disselboom was gevallen. Gelukkig hadden de pony's, mijn grooms en ikzelf niets.' Van de Kamp reed daarna door alsof er niets was gebeurd en zette toptijden neer in de overige vijf hindernissen. `Ik baalde er goed van dat het gebeurde, want het was een mooie wedstrijd. De hindernissen waren lang en je moest vooral vanaf de start tot aan de eerste poort veel snelheid maken en daarna goed sturen. Overigens was er niet veel concurrentie, die is in Nederland beter!' aldus de 25-jarige Van de Kamp. In de vaardigheid kreeg de jonge menner uit Putten vervolgens nogmaals te kampen met tegenslag nadat zijn rechterachterpony tot twee keer toe over het zweng sprong, en zijn groom tweemaal te hulp moest schieten. De overwinning in het 6-koppige deelnemersveld ging naar de Fransman Gilles Arriat.

Ewoud Boom zette met zijn tweespan New Forest pony's in zes hindernissen de snelste tijd neer, maar in hindernis zes reed de 28-jarige menner uit Nijkerk zijn pony's vast, zodat de overwinning in dit onderdeel aan zijn neus voorbijging. Boom wist zijn pony's echter als enige in zijn rubriek foutloos door het vaardigheidsparcours te sturen en kon hierdoor tevreden zijn met de vierde plaats in het eindklassement, dat gewonnen werd door de Belg André Wynants.