FNV

Oproep om stem te verheffen tegen plan met pensioen Laurus

De werknemers van supermarktconcern Laurus (Edah, Konmar, Super de Boer) zijn door FNV Bondgenoten gevraagd om hun stem te verheffen tegen een nieuwe pensioenregeling die hun werkgever eenzijdig wil doorvoeren.
"De werkgever geeft aan dat het Museumpleinakkoord in deze regeling wordt uitgevoerd", reageert vakbondsbestuurder Ron Peters. "Wat de werkgever echter doet, is selectief winkelen in het akkoord en alleen die zaken eruit halen die voor Laurus NV aantrekkelijk zijn."

De afgelopen weken is informeel overleg tussen Laurus en de vakbonden gevoerd, waarbij de partijen niet nader tot elkaar kwamen. Laurus wil niet onderhandelen over alternatieven van de bonden en heeft de regeling vervolgens eenzijdig afgekondigd. Daarop hebben de bonden besloten de achterban te informeren over de nadelige gevolgen van de geboden regeling en op te roepen om tegen te stemmen.

In het voorstel van Laurus wordt in het geheel niet gekeken naar de mogelijkheid voor bij sparen van pensioen en het inzetten van de levensloopregeling. In de levensloopregeling mogen medewerkers maximaal 12 procent van het brutoloon sparen, ook voor vervroegd uittreden. Bovendien ontbeert het voorstel een overgangsregeling voor 55-plussers.