Provincie Groningen

Biologische landbouw Groningen maakt inhaalslag 9 mei 2005

Afgelopen zaterdag (7 mei) presenteerde gedeputeerde Henk Bleker (landbouw, natuur en water) het rapport "Evaluatie Biologische Landbouw Groningen". Het rapport beschrijft het effect van het provinciaal beleid en de ontwikkelingen in de biologische landbouw in onze provincie in de afgelopen tien jaar. Belangrijkste conclusie is dat mede door de provinciale inzet de sector de laatste jaren is uitgegroeid tot een weliswaar kleine, maar volwaardige en vitale sector die nog steeds groeit.

Om inzicht te krijgen in de effectiviteit van dit beleid is in opdracht van de provincie Groningen door het Bureau Bartels onderzoek gedaan naar de resultaten van het gevoerde beleid. Uit de evaluatie blijkt dat de doelstelling "gelijke tred houden met de landelijke ontwikkeling" ruimschoots is gehaald. Het biologisch areaal is de laatste 5 jaren verdubbeld naar bijna 4000 hectare en het aantal biologische bedrijven is toegenomen van 38 tot 69 bedrijven. Hiermee is de provincie Groningen landelijk gezien opgeklommen van achterloper tot middenmoter.

De onderzoekers stellen dat de biologische sector zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot een stabiele en volwaardige bedrijfssector. De provincie Groningen wil daarom de komende twee jaren de promotor blijven inzetten. Speerpunten van beleid zijn het aanjagen van innovaties en het inzetten op structuurverbetering.

Werk in uitvoering
Vanaf 2001 is met de inzet van een promotor biologische landbouw ingezet op uitvoering. In die periode zijn ca. 15 initiatieven tot stand gekomen op het gebied van teelttechniek, afzet en voorlichting. Zo is in het project Onkruid in Omschakeling veel kennis en ervaring opgedaan over mechanische onkruidbestrijding. Deze ervaringen hebben ook hun weg gevonden naar de gangbare landbouw.

Om regionale biologische producten in de supermarkten te krijgen is onlangs het project EkoImpuls gestart. De Groninger promotor biologische landbouw kijkt samen met de landelijke task force Marktontwikkeling naar mogelijkheden om de verkrijgbaarheid en de herkenbaarheid van regionale biologische producten in de noordelijke supermarkten te vergroten.

Ook op het gebied van voorlichting richting boer en consument is het nodige gerealiseerd. Op de proefboerderij Kollumerwaard is een permanente expositie ingericht waar de verschillen in bedrijfsvoering tussen biologische en gangbare landbouw naast elkaar zijn gezet. Het informatiecentrum Het Geweide Hof te Garmerwolde richt met zich met lesmodules als "Het broodjespad" met name op basisschool leerlingen.