Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 6 mei 2005

EuropaAnders gaat concurrentie aan met politieke campagnes

Leukste site over Europa laat BN-ers en gewone Nederlanders vertellen over hún Europa

lancering 8 mei 2005

Alleen met discussie over de Grondwet krijg je Nederland niet enthousiast voor Europa, de Europese Unie en de Europese Grondwet. Dat is de mening van de initiatiefnemer van EuropaAnders, Joost de Bruin. Vanuit de overtuiging dat de gemiddelde Nederlander enthousiaster wordt voor Europa als er meer aandacht wordt besteed aan de 'leuke' kanten van Europa, start hij daarom zondagnacht, bij het ingaan van het Europese nieuwjaar de campagne EuropaAnders.

Door dagelijks interviews met Bekende Nederlanders te publiceren en andere Nederlanders uit te nodigen hún kijk op Europa te laten zien op de site www.europaanders.nl , wil De Bruin laten zien voor welke Europese onderwerpen Nederland wél warm loopt. Op de website kan iedere Nederlander door het invullen van een vragenlijst zijn of haar beeld van Europa laten zien. Naast het kiezen voor o.a. hun favoriete Europese land, stad, volk, gerecht, film, artiest en sporter, kan de bezoeker aangeven in hoeverre men zich Europeaan voelt, in welk Europese land men nog wel eens zou willen wonen en wat men nu eigenlijk van Europa vindt. Aan het eind van de vragenlijst kan men ook nog even kort aangegeven wat men over de Grondwet denkt en of men denkt te gaan stemmen.

Dat de politieke discussie van dit moment een ondergeschikte rol speelt bij EuropaAnders is een bewuste keus van de initiatiefnemer: 'Zelf heb ik best wel wat met Europa. Ik voel me net zo goed Europeaan als Nederlander. Maar ik herken me niet in het beeld wat de politiek en de media de afgelopen jaren van Europa schetsen. En dat geldt voor meer mensen. Het imago van Europa is door de structurele focus op de politieke dimensie van de EU veel slechter dan het zou moeten zijn. Ik wil graag mensen bewust maken van het feit dat bijvoorbeeld Champions League-voetbal, de MTV Music Awards, campingvakanties, stedenreizen, cultuur, boerenkool en zijzelf net zo goed een bijdrage leveren aan Europa als de zogenaamde deskundigen die altijd over Europa in het nieuws zijn. Als mensen beseffen dat Europa meer is dan regels en een dure Euro, zien ze misschien de mooie kant van Europa weer in. Ik wil mensen stimuleren om weer op een andere, positieve manier naar Europa te gaan kijken.'

Met EuropaAnders hoopt De Bruin minstens zoveel mensen te trekken als de referendumwijzer op internet. 'Natuurlijk is dat hoog gegrepen, maar ik vind dat Europa dat verdiend. En iedereen die hier een bijdrage aan wil leveren is welkom.'

De site van EuropaAnders wordt gelanceerd tijdens de viering van het Europese nieuwjaar (www.europeannewyear.com) in Hotel Arena in Amsterdam, zondagavond 8 mei van 21.00 tot 02.00 uur, voorafgaand aan de Dag van Europa op 9 mei. Voorlopig zal EuropaAnders tot aan 1 juni dagelijks nieuwe interviews met Bekende Nederlanders publiceren. Alle geïnterviewde BN-ers stellen ook een persoonlijke prijs beschikbaar voor EuropaAnders. Deze prijzen worden op 2 juni verloot onder de bezoekers die een bijdrage op de site hebben achtergelaten.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht