Ingezonden persbericht

Vier maanden verder en nog steeds geen toekomst

Sri Lanka is voornamelijk aangewezen op particulier initiatief

AMERSFOORT, 20050507 -- AMERSFOORT/UNAWATUNA, 7 mei 2005 - Kort nadat de tsunami had toegeslagen op tweede kerstdag, reisde Hilbert-Jan Smitt uit Amersfoort naar het Aziatische eiland om er enkele weken hulp te bieden. Afgelopen week keerde hij, samen met sponsor Nico van den Hout uit Zuid-Scharwoude, terug naar de rampregio.


Een blij weerzien
Smitt en van den Hout gingen naar Sri Lanka om het project van de Stichting Wederopbouw Vissershuizen Sri Lanka te bezoeken. Deze Stichting is in januari opgericht door Hilbert-Jan Smitt en Douwe Adema, die beiden op 31 december 2004 naar Sri Lanka afreisden om de slachtoffers van de tsunami te ondersteunen. De Stichting bouwt huizen voor getroffen vissersfamilies in het gebied tussen Unawatuna en Weligama en voorziet hen ook van nieuwe boten. Deze week hadden ze een vreugdevolle ontmoeting met de tien families die inmiddels zijn voorzien van een nieuwe permanente woning en bezochten ze de bouwlocaties van nog eens tien huizen.

Wederopbouw blijft uit
Hoewel het heel bijzonder was om de families in hun nieuwe huizen te bezoeken, zijn Smitt en van den Hout teleurgesteld over het feit dat er nog maar weinig is gebeurd aan de Srilankaanse Zuidkust. "Als je van Colombo naar het Zuiden van Sri Lanka reist, word je niet vrolijk", aldus Smitt. "Iedereen heeft zijn verwoeste huizen aan de kust verlaten en je ziet alleen maar houten noodwoningen en tenten". "De laatste zijn overigens helemaal niet geschikt voor bewoning, de moesson is begonnen en het is hier veel te heet en te vochtig om in een tent te bivakkeren".

Daarnaast zijn Smitt en van den Hout onder de indruk van het gebrek aan perspectief van veel mensen. Ieder gezin heeft sinds de tsunami twee keer 5.000 rupees gehad van de overheid voor levensonderhoud (dat is in totaal ¤ 80,-), maar niemand kan vertellen wie hen gaat helpen bij de wederopbouw, laat staan wanneer. "Natuurlijk moet je oppassen om de situatie en het tempo hier te beoordelen door een Westerse bril, maar het moet gezegd dat de mensen hier echt behoorlijk moedeloos beginnen te worden... velen zijn de vluchtelingenkampen reeds ontvlucht en het valt niet mee om een bestaan op te bouwen zonder inkomen en zonder zicht op hulp".

Extra gemotiveerd om door te gaan met hun kleinschalige project, keren Smitt en van den Hout vandaag terug naar Nederland. De Stichting Wederopbouw Vissershuizen Sri Lanka stelt zich ten doel om in totaal 50 families te helpen aan een huis en inkomen en zamelde tot nu toe ¤ 68.000,- in voor dit doel. Een volledig reisverslag is te lezen op www.vissershuizen.nl

--------- einde persbericht ---------




Ingezonden persbericht