WORLD POPULATION FOUNDATION
http://www.wpf.org

Protest tegen Bush' muilkorven van ontwikkelingsorganisaties

Protest tegen BUSH' muilkorven van organisaties die hiv/aids en onveilige abortus willen tegengaan

De ontwikkelingsorganisatie WPF (World Population Foundation) en de jongerenorganisatie CHOICE for youth and sexuality protesteerden tijdens anti-Bush demonstratie tegen de ondemocratische voorwaarden die Bush stelt aan de financiering van gezondheidsprogrammas in ontwikkelingslanden.

Op het museumplein maakten zes vrouwen (waaronder één zwangere) met een SOS tekst op de buik protest tegen het beleid van Bush dat inbreuk doet op de keuzevrijheid van mensen in ontwikkelingslanden als het gaat om seksualiteit en het krijgen van kinderen. Door het moralistische en conservatieve beleid van Bush wordt financiële steun voor seksuele voorlichting en anticonceptie in ontwikkelingslanden zeer sterk ingeperkt. Het aantal ongewenste zwangerschappen, (illegale) abortussen en hiv-infecties neemt hierdoor juist sterk toe.

President Bush heeft op de tweede dag van zijn ambtstermijn een wet ingesteld die buitenlandse hulporganisaties, die iets met abortus te maken hebben, al is het maar doorverwijzen, uitsluit van financiële steun van de VS. Hierdoor hebben veel organisaties family planning klinieken moeten sluiten en lopen mannen en vrouwen toegang tot informatie en voorbehoedsmiddelen mis.

Odette Salden van WPF nam stelling tegen dit beleid en zei dat het niet alleen hyprociet is maar ook miljoenen mensenlevens in gevaar brengt. 'Hier vindt oorlogvoering op een ander terrein plaats, namelijk op de lichamelijke integriteit van mensen. Het lijkt erop dat wat Bush in zijn eigen land niet voor elkaar krijgt, namelijk het wettelijk verbod op abortus, andere landen wil opleggen. Bovendien muilkorft de president onwikkelingsorganisaties en maakt hij hen op ondemocratische wijze het werk onmogelijk'.

Tevens stelt de Bush regering hypocriete en irreële voorwaarden aan de financiering van programmas in ontwikkelingslanden die HIV/AIDS moeten tegen gaan. Salden: 'Het prediken van geheelonthouding en jongeren ontzien van seksuele voorlichting zorgt er alleen maar voor dat het aantal hiv-infecties stijgt en ongewenste zwangerschappen toeneemt. Het is niet voor niets dat een land als Brazilië donorgeld voor hiv/aids programmas uit de VS geweigerd heeft. Veel landen in Afrika en Azië zijn echter voor het grootste gedeelte afhankelijk van Amerikaans geld en worden gedwongen te buigen voor de irreële voorwaarden'.

In Nederland is toegang tot seksuele voorlichting en de beschikbaarheid van voorbehoedsmiddelen een vanzelfsprekendheid. Veel mensen, met name vrouwen in ontwikkelingslanden, hebben echter deze mogelijkheid niet. Door ontrouw van de partner of gedwongen seks zijn veel vrouwen kwetsbaar. WPF en CHOICE stellen dat iedereen het recht heeft op seksuele voorlichting, voorbehoedsmiddelen en, in het uiterste geval, een abortus.

Deelname aan de campagne STOP BUSH was een gezamenlijke actie van WPF (World Population Foundation) en de jongerenorganisatie CHOICE for youth and sexuality.


---


---