PERSBERICHT - 2005-05-08

Armand Bhagwandas (METS): 'We zijn echt op de goede weg''

Suriname klaar voor verdere groei toerisme

Het toerisme naar Suriname neemt sterk toe en het land is steeds beter in staat om die groeiende stroom bezoekers goed op te vangen en een aangenaam verblijf te bieden. Dat zegt Armand Bhagwandas, managing director van METS Travel & Tours in Paramaribo. We investeren veel in accommodatie, voorzieningen en de opleiding van mensen. En er zijn concrete plannen voor een Tourism Authority. We zijn écht op de goede weg.

Bhagwandas is initiatiefnemer van de Go Suriname Travelgroup, een samenwerkingsverband tussen METS, hotel Krasnapolsky en de Residence Inn Hotels. De Nederlandse reisorganisaties Beter Uit Reizen, Kras Ster Vakanties, Terra Mundo, VVAA, Stolk Travel en Makor Reizen werken sinds begin van dit jaar met de groep samen. Doel hiervan is om een gevarieerder en groter publiek naar dit land te trekken.

Laag pitje
Het toerisme naar de voormalige Nederlandse kolonie heeft na het uitroepen van de onafhankelijkheid, nu bijna 25 jaar geleden, lange tijd op een laag pitje gestaan. Maar vooral de laatste jaren komt daar duidelijk verandering in. De belangstelling vanuit Nederland is sterk aan het toenemen en daarbij gaat het zeker niet alleen om familiebezoek, maar ook om echte toeristen. Die groei wordt ook weerspiegeld in het aantal toeropertators in Suriname zelf. In 1992 waren dat er nog maar 2, nu zijn het er ruim dertig.

Blij met aandacht
Bhagwandas is blij met de aandacht, die de Surinaamse overheid aan het toerisme geeft. Er is, met financiële steun van onder meer de EU, een toeristisch ontwikkelingsprogramma in uitvoering, waarin veel zaken worden aangepakt en geregeld. Belangrijk is dat we onze personeelsleden in horeca en toerisme goed kunnen opleiden, en dat wordt steeds beter mogelijk. Daarnaast zorgt de overheid voor goede wetgeving, die aan de ene kant nadrukkelijk stimuleert, maar daarnaast ook wel degelijk beschermt, zegt hij.

Natuurlijke bronnen
Die bescherming is met name nodig om te voorkomen, dat het toerisme een te grote aanslag pleegt op de natuurlijke bronnen van het land.

We horen af en toe nog van voor toeristen georganiseerde jachtpartijen etcetera. En dat baart zorgen. We moeten geen roofbouw plegen op ons kostbaarste bezit, zegt Armand Bhagwandas. daarom zijn wij er ook als toeristische ondernemingen bij gebaat dat de ontwikkeling van het toerisme in het binnenland kleinschalig blijft. Met gepaste zorg voor ons prachtige regenwoud en met behoud van de eigen cultuur van de bevolking van het binnenland.

Genoeg ruimte
In en rondom Paramaribo en het nabij gelegen kustgebied is overigens voldoende ruimte om minder terughoudend tewerk te gaan en dat gebeurt daar ook met voortvarendheid. Er wordt flink geïnvesteerd al kan het natuurlijk altijd nóg beter- maar voor dit moment zijn we zeker niet ontevreden, zegt de METS-directeur tevreden.

Vliegverkeer
Een belangrijke stimulans voor het toerisme zou ook de liberalisering van het vliegverkeer naar Suriname kunnen zijn. Op dit moment vliegen vanuit Amsterdam alleen KLM en de eigen maatschappij SLM op Paramaribo. Uitbreiding van het aantal maatschappijen, misschien al in 2006, zou zeker tot een daling van de ticketprijzen leiden en de belangstelling alleen maar doen toenemen.

Samen met de reisorganisaties in Nederland heeft de Go Suriname Travelgroup diverse soorten rondreizen samengesteld. Deze rondreizen zijn geschikt zijn voor verschillende doelgroepen zoals o.a. de avontuurlijk reiziger, de christelijke reiziger, de agrarisch geïnteresseerde reiziger alsmede de senioren.

Alle highlights
Alle Suriname highlights zullen daarbij aan bod komen: Paramaribo (de grootste houten koloniale stad in het Caribische gebied), de cultuur (de mix van verschillende bevolkingsgroepen waar bijvoorbeeld overnacht kan worden bij een Indianenstam of een bosnegerstam, de natuur (het uitgestrekte en ongerepte Amazone regenwoud) en de historie (met daarbij de verschillende invloeden van de koloniale geschiedenis met o.a Nederland).

Lees ook:
Switi Sranan: van Paramario naar het ongerepte regenwoud
Suriname: gezondheid, reizen en verblijf