Ingezonden persbericht


(8 mei 2005 - Bericht van Vredesburo Heerlen)

P E R S B E R I C H T

Het atoomkoffertje van Bush

Maastricht, 8 mei 2005 -
Vanochtend is een Burgerinspectie team op zoek gegaan naar het koffertje van Bush met de atoomknop oftewel de atoomcode. Hiermee kan de president altijd het afschieten van atoomwapens bewerkstelligen. De 6 Burgerinspecteurs werden echter bij het prikkeldraad voor het hotel van Bush door militairen aangehouden. Voor het overbrengen naar een politiepost, werden de Burgerinspecteurs door twee sloten getrokken waardoor ze tot hun middel, nat werden.

Waarom een Burgerinspectie?

Een van de belangrijkste redenen die de Verenigde Staten aanvoerden om een oorlog tegen Irak te beginnen, was de vermeende en nog altijd niet bewezen aanwezigheid van massavernietigingswapens in dat land. Nederland steunde een aanval op Irak zonder VN mandaat. Van Irak werd absolute openheid en ontwapening van massavernietigingswapens ge�ist. Ontwapening dient echter wereldwijd plaats te vinden.

Ook op Vliegbasis Volkel liggen atoombommen, naar verluidt liggen er in totaal 20 atoombommen met elk een explosieve kracht die maximaal ongeveer 14 maal zo sterk is als de atoombom op Hiroshima. Atoombommen zijn de meest destructieve massavernietigingswapens ooit ontwikkeld. De effecten van een kernexplosie zijn noch in tijd, noch in ruimte te controleren en treffen zonder onderscheid militairen en burgers. Van Irak werd (terecht) openheid ge�ist over de mogelijk in dat land aanwezige massavernietigingswapens terwijl er over de Amerikaanse nucleaire massavernietigingswapens geen enkele duidelijkheid wordt verschaft.

De uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag van 8 juli 1996 heeft bepaald dat het dreigen met en het gebruik van kernwapens in het algemeen in strijd is met het algemeen internationaal recht, in het bijzonder het humanitair recht. Tevens werd uitgesproken dat kernwapens de ultieme bedreiging vormen voor de mensheid. Het Hof oordeelde daarnaast dat artikel VI van het Non Proliferatie Verdrag alle kernmachten uitdrukkelijk de verplichting oplegt om op korte termijn de kernwapens weg te onderhandelen. In Amerika wordt echter gewerkt aan een nieuwe generatie kernwapens. Amerika maakt zich schuldig aan overtreding van het Non Proliferatie Verdrag.

De Burgerinspecteurs vinden dat Amerika en Nederland ernst moeten maken met het Non Proliferatie Verdrag.

Aan het eind van de middag waren vier inspecteur vrijgelaten en twee zaten nog vast op het politiebureau in Maastricht.

-------

Noten voor de pers

Meer informatie bij Vredesbureao Heerlen: 045-5725409

Website: http://www.bushinlimburg.tk/

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Vredesburo Heerlen