09/05/2005
Salmonellamonitoring in de varkenssector
Bestemd voor: alle belanghebbenden
Sinds 1 februari jl. is de PVV-verordening met betrekking tot
Salmonellamonitoring varkenssector van kracht geworden. Dit betekent
dat vanaf die tijd op de varkensbedrijven en slachterijen wordt
gemonitord op de aanwezigheid van Salmonella.
Salmonella monitoring is van groot belang voor de afzet van
varkensvlees. Dit onderzoek wordt in Denemarken al langer uitgevoerd.
Afnemers van varkens en varkensvlees eisen steeds vaker dat
salmonella-onderzoek wordt uitgevoerd, zoals dat ook het geval is met
het Duitse kwaliteitsprogramma Qualität und Sicherheit (QS).
Vleesvarkensbedrijven en slachterijen dienen dus te monitoren op
Salmonella. De PVE hebben diverse laboratoria toestemming verleend om
de monsters te onderzoeken op Salmonella. Het laboratorium informeert
de bedrijven over de uitslagen van de onderzoeken. Ook worden dezelfde
uitslagen door het laboratorium naar een centrale databank gestuurd.
Na een jaar worden de Salmonella-uitslagen gebruikt om per bedrijf de
Salmonella-status te bepalen. Uitgebreide informatie over dit
programma kunt u vinden in onderstaande PVE documenten.
Bijgaand treft u ook de informatie aan over een proef, waarbij voer of
water werden aangezuurd als maatregel om Salmonella te beheersen op
varkensbedrijven.
Informatie over nieuwe PVV-verordening
Salmonella-monitoring in de varkenssector
Proef Salmonella beheersen vankenshouderij
Productschap Diervoeder