FNV Bouw


Schilders willen actie

Als de schilderswerkgevers op 11 mei geen behoorlijk CAO willen afsluiten, loopt iedereen van de steiger. Dat was de mening van de schilders die op 20 mei naar de eerste vergadering in Leiderdorp waren gekomen. FNV Bouw en Hout- en Bouwbond CNV organiseren een reeks van bijeenkomsten voor het schildersbedrijf, vanavond in Etten-Leur, Huissen en Groningen.

"Geen spoor van twijfel", zegt eerste onderhandelaar Charles Verhoef over de actiebereidheid van de Leidse schilders. "Alle aanwezigen hadden er op hun bedrijf met hun collega's over gepraat. Ze vinden de voorstellen van werkgeversorganisatie Fosag niet kúnnen. En ze lopen massaal van het werk weg als Fosag zulke plannen doorzet." Op 11 mei komen bonden en werkgevers in het schildersbedrijf (32.000 werknemers) opnieuw bijeen. FNV en CNV geven vóór die tijd voorlichting aan leden en niet-leden over de stand van zaken bij de CAO-onderhandelingen.

Verhoef: "Ons plan voor 'geld in een zakje' komt goed over. Ik waarschuw mensen wel dat ze er geen boodschappen van kunnen doen bij de supermarkt en ook geen caravan van kunnen kopen! Het gaat ons om bijscholing en verlof: die rechten zitten nu collectief in een fonds. Dat willen we omzetten tot individuele rechten. Zo'n 'persoonlijke rekening', waar de baas niks over te zeggen heeft, blijkt aan te spreken." En het is dus een volstrekt andere benadering dan die van de werkgevers, die voor de bestaande collectieve rechten uitsluitend het woord 'afschaffen' lijken te kennen.

Veel bijval kreeg een jonge schilder die geen vertrouwen meer heeft in welke vorm van pensioen dan ook. "Hij redeneert: 'die Balkenende gaat gewoon door met afbraak, over een jaar of drie, vier gaat ook de AOW eraan, dus als ik zover ben, is er niets meer over.' Daarom vond hij dat alle geld dat nu in vroegpensioen wordt gestopt, maar gewoon in het loonzakje moet: 'dan regel ik het zelf wel'." Nu blijken op de lange termijn de beleggingen van pensioenfondsen van bedrijfstakken beter dan individuele beleggingen. Maar deze discussie tekent de geladen sfeer onder schilders. "De aanwezigen van boven de 55 jaar waren blij dat de grote vakbondsdemonstratie van 2 oktober op het Museumplein voor hen een vervroegd uittreden mogelijk heeft gemaakt."

FNV Bouw
Postbus 520 - 3440 AM Woerden

Tel 0900 36 82 689 Fax 0348 423 610