Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Tips en trucs helpen eindexamenkandidaten

Het loopt storm voor de Warming-up Eindexamen voor 6-vwo-ers die de Universiteit Leiden op 11 mei in studentencentrum Plexus organiseert. Zozeer zelfs dat de aanmelding werd gesloten. Het meest populair bleek de workshop Kansberekening, een onderdeel van zowel wiskunde als economie. Maar scholieren kunnen ook leren hoe om te gaan met examenvrees.

Steun
Vwo-eindexamenkandidaten kunnen kennelijk wel wat extra steun gebruiken. Om de kans op het halen van het eindexamen te vergroten of om het cijfer op te krikken voor de inschrijving bij een opleiding met een numerus fixus. Zoals geneeskunde of psychologie. De aanmeldingen voor de Warming-up stroomden binnen.
Kansberekening blijkt de tophit van de dag. Veel scholieren komen af op dit lastige onderdeel van het examen wiskunde en economie. De scholieren kunnen op 11 mei drie workshops van een uur naar keuze volgen. Twee algemene, namelijk Effectief studeren en Examenvrees, en vier vakinhoudelijke: Kansberekening, Wiskunde b, Economie en Talen.

Individueel gericht
Op de vraag wat je in een uur kunt leren, antwoordt Hanneke Riedijk, mede-organisator: Heel veel. De scholieren krijgen handige tips en trucs die het leren voor het eindexamen en de kansen op het halen ervan kunnen verbeteren. Ze moeten ze natuurlijk wel zelf in de praktijk brengen.
De workshops Effectief studeren en Examenvrees hebben een maximum van vijftien deelnemers en zijn individueel gericht. Effectief studeren gaat in op de systematiek van het leren voor het examen. Hoe voorkom je dat je het verprutst door je tijd onhandig in te delen en hoe pareer je uitstelgedrag? Examenvrees blijkt een probleem dat zodanig te beheersen is dat je er niet door hoeft te zakken. Tussen de workshops door kunnen de scholieren bij de examentrainers aankloppen voor een individueel advies.

Biologische klok
De dag begint om 10.00 uur van start met een introductie door prof.dr. W.L. Rietveld van het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij vertelt over de rol van de biologische klok. Het is voor de eerste keer dat de Leidse universiteit deze Warming-up organiseert. Al veel langer bestaat de Examencursus van de Universiteit Leiden en de Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL). Eigenlijk moet het woord Examencursussen zijn want het gaat om - zeer intensieve, driedaagse - cursussen in de examenvakken Engels, Frans, geschiedenis en de exacte vakken. Hier komen honderden scholieren op af.

Kost en inwoning
Is de Warming-up gratis, een intensieve cursus kost dit jaar 245 euro en voor 90 euro extra kan voor een beperkt aantal ver van Leiden wonende scholieren ook nog kost en inwoning worden geregeld. De cursussen richten zich uitsluitend op de eindexamenvereisten. De resultaten zijn opmerkelijk: ruim negentig procent van de scholieren slaagt voor het vak waarin ze een cursus hebben gevolgd, met een punt hoger dan vooraf verwacht. De eindexamencursussen worden gegeven tussen 22 april en 30 mei, in Leiden en sinds kort ook één ronde in Sneek. En mocht het allemaal net niet lukken: ook voor de herkansers zijn er nog intensieve cursussen die gunstige prognoses opleveren.

www.examencursus.leidenuniv.nl

www.studietips.leidenuniv.nl.