TASKFORCE JEUGDWERKLOOSHEID

Introductie nieuwe website Stage Info Punt (STIP)

JOB en Taskforce Jeugdwerkloosheid gaan door met stagetelefoon

Amsterdam, 11 mei 2005 - Vandaag introduceert de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) een vernieuwde website van het Stage Info Punt. Tegelijkertijd kondigt de JOB in samenwerking met de Taskforce Jeugdwerkloosheid aan dat het Stage Info Punt de komende maanden blijft bestaan.

Vervolg Stage Info Punt
In september 2004 hebben de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs en de Taskforce Jeugdwerkloosheid het Stage Info Punt (STIP) in het leven geroepen. Het STIP is een centraal informatiepunt voor (v)mbo-jongeren die moeite hebben met het vinden van een stage. Jongeren kunnen er ook terecht met allerhande vragen over (problemen met) hun stage en het vinden van een stage. Destijds is het STIP in het leven geroepen voor de duur van een half jaar. Dat halve jaar is inmiddels verstreken. Een eindrapportage heeft aangetoond dat het STIP met voldoende vragen is benaderd om het informatiepunt voort te zetten.

Tekort aan stageplekken
Het STIP kreeg voornamelijk meldingen over een tekort aan stageplekken in Nederland. Dat tekort lijkt zich voornamelijk te concentreren op de opleidingen ICT en administratief, sociaal juridisch, bank en verzekeringen en boekhouden en op bepaalde plekken in Nederland. Vooral jongeren in de randstad hebben moeite met het vinden van een stageplek. Uit Amsterdam en Rotterdam kwamen de meeste meldingen. Tot slot is te melden dat het tekort aan stageplaatsen het grootst is bij BOL-leerlingen.
Er lijkt onder jongeren vooral behoefte aan informatie te bestaan over het 'waar en hoe' bij het vinden van stageplekken. Onvoldoende hulp door de intermediaire organisaties (scholen, kenniscentra) bij het vinden van stageplekken, gebrek aan ervaring met het zoeken naar een stageplaats en een gebrek aan sollicitatievaardigheden (moeite om zichzelf te presenteren) zijn belangrijke knelpunten bij het vinden van stageplaatsen.

Heb ik recht op een stagevergoeding?
STIP kreeg echter niet alleen vragen over het vinden van een stageplaats. Jongeren bleken ook veel vragen te hebben over de volgende onderwerpen, in volgorde van meest gesteld: (1) Recht op een stagevergoeding, (2) Hoe zit het met schoolfonds / stagefonds, (3) Recht op vrije dagen, (4) Vragen over de arbeidstijdenwet (avond- en nachtdienst), (5) Werkzaamheden stage sluiten niet aan bij opleiding, (6) Rechten als je van school / stage wordt gestuurd en (7) Kan een school je verplichten ergens stage te lopen? De antwoorden op deze vragen en meer informatie over het tekort aan stageplekken is vanaf 11 mei te vinden op de vernieuwde website van het STIP.

Nieuwe website
Vandaag gaat de nieuwe website van het Stage Info Punt de lucht in. De JOB heeft de eerste zes maanden goed kunnen inventariseren aan welke informatie jongeren behoefte hebben. Al die informatie is vanaf vandaag op www.stageinfopunt.nl te vinden. Je kunt dan denken aan tips voor het vinden van een stageplaats, antwoord op de tien meest gestelde vragen aan het STIP en links naar stagedatabanken op Internet. En... op de site van het Stage Info Punt is ook de nieuwe JOB brochure 'BPV goed geregeld' te vinden. Een handige uitleg bij de praktijkovereenkomst waar mbo-ers alles kunnen lezen over hun rechten en plichten tijdens de stage.

Wanneer bellen?
Met vragen zoals 'Waar en hoe vind ik een stage? Wat doe ik als ik problemen heb met mijn stage? Heb ik recht op stagevergoeding?' kunnen (v)mbo-ers terecht op 020-423 46 46. Het Stage Info Punt is van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 17.00 bereikbaar. De vernieuwde website is te vinden op www.stageinfopunt.nl.