Provincie Limburg

Werkloosheid tegengaan begint bij preventie Provincie past subsidieregeling aan

Onder dit motto heeft de Provincie Limburg op 1 oktober 2004 de Subsidieregeling Arbeidsplaatsen Limburg 2004-2006 in het leven geroepen. Gedeputeerde Staten hebben, na een eerste evaluatie van de subsidieregeling, besloten om de criteria te verruimen. De subsidie is nu voor heel Limburg van toepassing, er zijn geen leeftijdsgrenzen meer en het criterium korter dan 3 maanden werkloos is opgerekt naar korter dan 6 maanden werkloos. Hiermee wordt het gebruik van de regeling geoptimaliseerd.

Kern van de Subsidieregeling Arbeidsplaatsen Limburg 2004-2006 is om via een preventieve aanpak de werkloosheid te bestrijden en mensen van werk naar werk te begeleiden. Het beleid is er op gericht om werknemers die met ontslag bedreigd zijn en werkzoekenden zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen, hetzij bij een nieuwe werkgever dan wel als zelfstandig ondernemer.

Een eerste evaluatie van de subsidieregeling heeft geleid tot een bijstelling van de criteria. Aanvankelijk was de regeling uitsluitend gericht op de Zuid-Limburgse gemeenten: Beek, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Nuth, Schinnen, Stein en Sittard-Geleen, en op de gemeenten in het Ceres gebied Noord- en Midden Limburg: Nederweert (gedeeltelijk), Helden, Horst aan de Maas, Meijel, Sevenum, Venlo (gedeeltelijk) en Venray (gedeeltelijk). Deze beperking wordt nu opgeheven door de regeling op geheel Limburg van toepassing te verklaren. Daarbij blijft de specifieke steun voor de eerdergenoemde gemeenten overeind. Ook is er afgestapt van de leeftijdsbeperking; aanvankelijk gold de regeling alleen voor starters jonger dan 24 jaar en ouder dan 55 jaar. Tenslotte is het werkloosheidscriterium (korter dan 3 maanden) opgerekt naar korter dan 6 maanden.

11-5-2005 09:58