Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, 11 mei 2005

Scholieren verzilveren ideeën voor de toekomst

Creatieve plannen leveren Future Award op

Wat hebben eetbare insecten, strafstickers, bierviltjes en een voetbaltoernooi met elkaar gemeen? Volgens jongeren zijn het allemaal manieren om problemen rond maatschappelijke thema s op te lossen. Gisteren presenteerden 500 scholieren hun plannen tijdens de It s time for a change, create your future now-bijeenkomst en maakten zo duidelijk wat zij belangrijk vinden voor hun toekomst. De tien beste plannen werden beloond met een Future Award; een geldbedrag van 500 euro. Met dit bedrag kunnen de winnaars hun plan uitvoeren. Future Awards is een gezamenlijk project van Codename Future en de Nationale Jeugdraad.

Profvoetballers Kenneth Perez en Olaf Lindenbergh van AZ reikten onder andere aan het Twickel College uit Hengelo de award voor het beste voetbalplan uit. De scholieren zullen een voetbaltoernooi organiseren om geld in te zamelen voor jonge kankerpatiënten. Ook andere scholen vielen in de prijzen. De twaalfjarige Mick Ronkes van het Linneaus College uit Haarlem won een award met zijn Strafstickersysteem. Hij wil verkeersovertreders op een moderne manier aan de schandpaal nagelen door middel van een sticker op hun voertuig. Het CSG Liudger uit Drachten sleepte met het plan Bierviltjes 500 euro in de wacht. Als het aan de scholieren ligt, staan in de toekomst op de achterkant van bierviltjes waarschuwingen voor overmatig alcoholgebruik. Het meest gewaagde plan kwam van het Etty Hillesum College uit Deventer. Om de gezondheid te bevorderen, vatten de winnaars het idee op om eiwitrijke insecten te verwerken in hun kantinesnacks.

De band Just married uit Oss wist muzikaal zijn idealen het beste te uiten. De bandleden wonnen de Ideals-award van 100 euro met hun nummer Brute Peace. Hiermee wijzen zij volwassenen op de invloed van oorlog op kinderen.

Ruim honderd vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, overheid, maatschappelijke organisaties en een aantal jongeren gaven de scholieren advies en bepaalden welke tien plannen een award wonnen. Future Awards wil niet alleen scholieren uitdagen tot het ontwikkelen van concrete projecten, maar spant zich ook actief in voor realisatie en navolging hiervan. De Nationale Jeugdraad ondersteunt de winnaars daarom bij de uitvoering van hun plannen. Voor het eerst worden dit jaar ook scholieren ondersteund die geen award wonnen, maar hun plan toch in de praktijk willen brengen.

Stichting Codename Future betrekt jongeren (12-18 jaar) via het voortgezet onderwijs bij actuele maatschappelijke vraagstukken. Met de methode kunnen jongeren zelf concrete initiatieven bedenken (actieplannen) om hun leefomgeving te verbeteren. Tegelijkertijd ontwikkelen ze zo eigen professionele en sociale vaardigheden. Cruciaal in de aanpak van Codename Future is dat jongeren zelf centraal staan. Zij zijn experts van hun eigen generatie en daarmee ontwerpers van verandering in de samenleving en in het onderwijs.

De Nationale Jeugdraad is een landelijke organisatie voor en door jongeren tussen de 12 en 30 jaar. De Jeugdraad wil dat jongeren kunnen meedoen, meedenken en meebeslissen over alles wat voor hen belangrijk is. Of het nu gaat om politieke invloed of een evenement in een gemeente, de Jeugdraad maakt het mogelijk.

Noot voor redactie,