Gemeente Almelo

Gemeente komt tegemoet aan bezwaren kosten aanleg riolering buitengebied

Vanaf januari 2005 moeten in principe alle percelen in het buitengebied van Almelo worden aangesloten op de riolering

Het college van burgemeester en wethouders van Almelo heeft besloten tegemoet te komen aan een deel van de bezwaren van bewoners tegen de kosten van de aanleg van riolering in het buitengebied. Het voornaamste voorstel is om in plaats van WOZ-afbakening een ruime perceelafbakening te hanteren. Dat betekent dat er bij onder andere een inwoonsituatie onder bepaalde voorwaarden nu slechts één keer een eigen bijdrage betaald moet worden voor het realiseren van een aansluiting op het riool.

Vanaf januari 2005 moeten in principe alle percelen in het buitengebied van Almelo (circa 550 objecten) worden aangesloten op de riolering. Tijdens de voorlichtingsavonden begin dit jaar is gebleken dat bewoners van het buitengebied bezwaren hadden tegen de extra aansluitingen op het riool waarvoor de eigen bijdrage betaald moet worden. Ondermeer de GLTO, de belangengroepering Dorpsbelangen Bornerbroek' en de bewonersgroep Tusveld' konden zich niet vinden in de gehanteerde WOZ-afbakening. De nu voorgestelde ruime perceelafbakening' komt tegemoet aan de wensen van de bewoners. Verwacht wordt dat de bereidheid tot het sluiten van een overeenkomst met de gemeente hierdoor wordt vergroot.

Bereidheid
Verder doet het college het voorstel om bestaande septic tanks kosteloos leeg te maken. Het verwijderen van de tank of het vullen van deze met zand komen wel voor rekening van de eigenaar. Het college van burgemeester en wethouders stelt verder voor om bij het vergoeden van op te heffen bestaande zuiveringssystemen een afschrijvingstermijn voor bewoners te hanteren van vijftien jaar. Dit in plaats van de eerder op voorlichtingsavonden aangegeven termijn van tien jaar. Daarnaast doet het college het voorstel om nagenoeg alle panden in het uitbreidingsplan Waterrijk' en de in het gebied van de toekomstige uitbreiding van industrieterrein Buitenhaven Westzijde' niet aan te sluiten op de riolering. Dit gold al voor gebieden waarvan in verband met planologische ontwikkelingen hoogstwaarschijnlijk de bestemming wijzigt en voor panden die op de nominatie staan gesloopt te worden. Na overleg met het waterschap is bepaald dat ongezuiverde lozingen in deze gebieden de komende vijf jaar gedoogd worden.

Inkomstenverlies
Het nieuwe afbakeningscriterium houdt in dat voor circa honderd WOZ-objecten geen eigen bijdrage gevraagd kan worden. Dit betekent een inkomstenverlies van maximaal 280.000,-. De voorstellen zoals nu gedaan, kunnen financieel gedekt worden uit het eerder beschikbaar gestelde krediet voor dit project. Bovendien is er na deze kredietverlening nog een subsidietoezegging verkregen van de dienst Landelijk gebied voor ontwikkeling en beheer. Het streven is om de werkzaamheden voor het einde van dit jaar af te ronden. Op donderdag 19 mei bespreekt de Commissie Woon- & Leefomgeving dit collegevoorstel.