KNWV

Nieuwsbericht Surfen

11-5-2005

Funsporttour treft het met de wind

De Grevelingendam stond donderdag 5 mei tot en met zondag 8 mei in het teken van de Funsporttour. Daar was de Nederlandse en Belgische windsurf en kiteboard top aanwezig voor diverse wedstrijden. De windsurfwedstrijden telden mee voor het Nederlands en Belgisch Kampioenschap Windsurfen, maar ook voor de worldranking. De deelnemers hadden wind genoeg in Zeeland. Dat leverde veel races en spectaculaire actie op.

NK Windsurfen

Donderdag 5 mei

De eerste wedstrijddag begon met drie Formula races later op de dag met 11.0 condities. Dennis Littel (F2/Maui Sails) won alle drie de races met grote voorsprong. Na het vorige evenement al een race te hebben gewonnen was dit een mooi begin voor deze Grevelingen local. Opvallend goed voer ook Casper Bouman (F2/Neil Pryde). Casper heeft de afgelopen jaren een Olymisch traject gevolgd, maar blijkt het op een Formula board ook goed te doen. Roy van Koolwijk miste race twee doordat hij na de start hoge nood kreeg. Hij ging full speed naar de kant voor een grote boodschap.

Vrijdag 6 mei

De vrijdag was de wind behoorlijk toegenomen en werd er begonnen met Freewave. Nog voor de start landde Dirk Doppenberg tijdens het invaren bud first op de kant in een mossel. Hij mocht zijn achterwerk door de charmante dames van de EHBO laten bekijken. Dirk kreeg natuurlijk gelijk de bijnaam de mosselman. Naast de bekende namen waren er een aantal nieuwe gezichten te zien, waaronder Steven van Broekhoven (Mistral/North) en Matthijs van Dijk (JP/Neil Pryde). Na de twee eliminaties van vrijdag stond zuiderbuur Steven van Broekhoven zelfs gedeeld eerste met Freestyle guru Niek van der Linde
(Fanatic/Gaastra). Regerend Nederlands Kampioen Ben van der Steen (Exocet/Neil Pryde) moest nog wat inkomen na een voorjaar dat in het teken van de speed stond, maar wist na twee eliminaties toch op een derde plek te eindigen.

Er was veel Freestyle jeugd op de Grevelingen, met name uit België. Voor hen werd na de twee eliminaties een aparte kids final gevaren. Deze werd gewonnen door Roeland de Rijker (Sailboards
Tarifa/Witchcraft) voor Robby de Wit (JP/Neil Pryde) en Robby Lancel. Onder het gejuich van ouders en publiek was het een genot om the new kids aan het werk te zien.

Aan het einde van de dag werden er nog twee Formula races gevaren. Dat hadden er meer kunnen zijn. De vele valse starts kostten echter veel tijd. Dennis Littel en Ben van der Steen wonnen beide een race.

Zaterdag 7 mei

Zaterdagmorgen begon met een slap windje. De organisatie legde een Formula baan uit en de deelnemers werden het water op gestuurd. Binnen het uur nam de wind echter toe van ZW 7 knopen naar NW 30 knopen. De geplande race werd daardoor gecancelled en de racers die al op het geslagen. Terwijl de freewavers begonnen had de organisatie hun handen vol aan het vastzetten van tenten, ophalen van losgeslagen boeien als gevolg van de nog verder toegenomen wind.

Er werden deze dag weer twee freewave eliminaties gevaren. Met de harde wind was Ben van der Steen in zijn element. Hij won beide eliminaties met zijn krachtige stijl. Niek van der Linde werd beide elimiaties tweede. Hiermee kwamen Ben en Niek beide op een gelijk aantal punten uit na aftrek van hun slechtste eliminatie. Omdat Ben meer eerste plaatsen had dan Niek kwam Ben toch aan de leiding. Stevan van Broekhoven volgde op een derde plek. Een topprestatie als je weet dat dit pas zijn eerste echte wedstrijd was. Het kan toch bijna niet anders dan dat we nog meer van deze jongen gaan horen.

De kids final werd weer gewonnen door Roeland de Rijker, voor Robby de Wit en Dieter van der Eijken.

Zondag 8 mei

De zondag begon koud maar wel winderig. Om ook de racers aan hun trekken te laten gekomen werd er gestart met Formula en bleven de Freewavers aan de kant. Het was hard werken voor de racers met de pittige wind die ook nog eens toenam. Dennis Littel domineerde de eerste twee races weer. Met de toegenomen wind in de laatste twee races kwam Ben van der Steen weer goed terug met twee eerste posities.

Met vier dagen volle bak wind beleefde Funsporttour een ongekend evenement. Dennis Littel was bij de Formula wedstrijden onbereikbaar en voert nu ook het tussenklassement aan van het NK. Na een rotjaar is Dennis weer helemaal back on track. Als organisatie zijn wij er natuurlijk erg trots op dat onze webdesigner zo goed presteert. Bij de Freewave is het net als vorig jaar weer close. Met de zee evenementen op Hargen en Vlieland die nog volgen is er nog van alles mogelijk.

E-mailadres:events@kona.nl