ProRail

Persbericht

09-05-2005

Planbeschrijving Zeeuwse lijn ter inzage

Vanaf dinsdag 10 mei aanstaande ligt de Planbeschrijving Zeeuwse lijn voor de gemeenten Goes, Kapelle, Reimerswaal, Woensdrecht, Bergen op Zoom en Roosendaal gedurende zes weken ter inzage. De planbeschrijving beschrijft de effecten voor het aspect geluid. Tevens geeft de beschrijving inzicht in het maatregelenpakket om de geluidsoverlast langs de spoorlijn te verminderen. Ook wordt inzicht gegeven in de verwachte geluidbelastingen bij een aantal woningen en de daarmee samenhangende hogere geluidswaarden. Op de planbeschrijving is schriftelijk en mondeling inspraak mogelijk.

De Planbeschrijving Zeeuwse lijn wordt door ProRail uitgebracht in afstemming met de ministeries van Verkeer en Waterstaat en VROM. De planbeschrijving maakt deel uit van het project âOptimalisatie Railontsluiting Sloeâ, kortweg Sloelijn genoemd. De Sloelijn verbindt de haven Vlissingen-Oost met de bestaande spoorlijn Roosendaal-Vlissingen (de Zeeuwse lijn).Â

Uitgangspunten planbeschrijving

Uit de inspraak op de in 2003 uitgebrachte ontwerp-planbeschrijving bleek onder meer dat er veel bezwaren waren tegen het toepassen van geluidsschermen. ProRail heeft daarom extra onderzoeken uitgevoerd naar aanvullende (bron)maatregelen. Uitgangspunt in de planbeschrijving is het instellen van een geluidsproductieplafond. Door het instellen van dit plafond wordt een sluipende groei van de geluidsbelasting voorkomen. Het uit te voeren pakket van (bron)maatregelen vormt de onderbouwing van dit geluidsproductieplafond. In de planbeschrijving wordt nu ook rekening gehouden met raildempers. Deze zorgen ervoor dat het aantal te bouwen geluidsschermen fors vermindert. Op plaatsen waar nog wel geluidsschermen nodig zijn, worden de schermen minder hoog.

Uitbreiding projectgebied

Door het uitstel van het project VERA (verbinding Roosendaal-Antwerpen) is ook de geluidbelasting in de gemeenten Woensdrecht, Bergen op Zoom en Roosendaal verder onderzocht en meegenomen in de planbeschrijving.

Document ter inzage

De Planbeschrijving Zeeuwse lijn ligt vanaf 10 mei tijdens reguliere openingstijden ter inzage op de volgende locaties:
* De gemeentehuizen van Goes, Kapelle, Reimerswaal, Woensdrecht, Bergen op Zoom en Roosendaal;Â

* De (hoofd)vestigingen van de openbare bibliotheken in Goes, Kapelle, Krabbendijke, Rilland, Yerseke, Hoogerheide, Bergen op Zoom en Roosendaal;Â

* De Zeeuwse bibliotheek in Middelburg;

* De Provinciale Informatiecentra in Middelburg en âs Hertogenbosch;
* Het kantoor van Zeeland Seaports in Terneuzen;
* De bibliotheken van Rijkswaterstaat Directie Zeeland in Middelburg en Rijkswaterstaat Directie Noord-Brabant in âs Hertogenbosch;
* De bibliotheken van de Ministeries van Verkeer en Waterstaat en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer in Den Haag.

Informatieavonden

ProRail organiseert tijdens de inspraakperiode vijf informatieavonden. De avonden beginnen om 17.00 uur en duren tot 22.00 uur en vinden plaats op:

Di 17 mei: Kapelle, De Heyzon, Jufferswegje 31
Wo 18 mei: Krabbendijke, De Meiboom, Kerkpolder 30 Di 24 mei: Bergen op Zoom, De Raayberg, Antwerpsestraat 267 Wo 25 mei: Roosendaal, Hotel The Goderië, Stationsplein 5 Do 26 mei: Goes, Hotel Terminus, Stationsplein 1

Inspraak

Op de planbeschrijving kan schriftelijk en mondeling worden ingesproken. Schriftelijk reageren kan tot en met 20 juni door een reactie te sturen naar het Inspraakpunt Verkeer & Waterstaat, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag of via www.inspraakvenw.nl.

Mondeling inspreken kan tijdens de openbare hoorzittingen die plaatsvinden op:

Di 14 juni: Goes, Hotel Terminus, Stationsplein 1 Wo 15 juni: Roosendaal, Hotel The Goderië, Stationsplein 5

Vervolgprocedure

Op basis van de planbeschrijving, de ontwerp-aanvraag Maatregelenbesluit Zeeuwse lijn en de daarop binnengekomen inspraakreacties stelt ProRail de definitieve aanvraag op die wordt ingediend bij de Minister van VROM. De Minister van VROM neemt op basis van de definitieve aanvraag en de inspraak een besluit over de te treffen maatregelen en de vast te stellen hogere geluidswaarden bij een aantal woningen. Tegen dit besluit staat nog bezwaar en beroep open.