FNV KIEM

Foutieve reactie Raad voor Cultuur over SER-advies WW De Raad voor Cultuur heeft een oude versie van het SER-advies over de WW gelezen. De SER adviseert juist de huidige WW-regels voor kunstenaars te handhaven.

Dit zegt FNV KIEM-voorzitter Lucia van Westerlaak in een reactie op een brief van deze raad aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waarin het lijkt of de SER heeft geadviseerd de huidige verlaagde wekeneis voor kunstenaars te schrappen. De Raad voor Cultuur heeft een oude versie van het SER-advies over de WW gelezen. De SER adviseert juist de huidige WW-regels voor kunstenaars te handhaven. Dat zegt FNV KIEM-voorzitter Lucia van Westerlaak in een reactie op een brief van deze raad aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waarin het lijkt of de SER heeft geadviseerd de huidige verlaagde wekeneis voor kunstenaars te schrappen. Een belangrijk adviesorgaan als de Raad voor Cultuur mag zon fout toch niet maken. We hebben al verontruste telefoontjes van leden gehad. Daarom hebben we deze raad meteen op de fout geattendeerd.

FNV KIEM heeft vorig jaar en dit voorjaar bij de politiek en de SER stevig actie gevoerd en gelobbyd om de WW-regels voor kunstenaars niet aan te tasten. Die houden in dat kunstenaars en musici met veel korte en wisselende contracten recht hebben op WW als ze in 16 van de voorafgaande 39 weken hebben gewerkt. Met succes: in het advies over de toekomst van de WW van 15 april jl. heeft de SER geadviseerd, de huidige WW-regeling voor kunstenaars in stand te houden. Het kabinet heeft dit advies overgenomen.

FNV KIEM beschouwt het als een groot succes dat de SER heeft geadviseerd de regeling voor de kunstensector in stand te houden. Daar zag het eerst helemaal niet naar uit, zegt de voorzitter van FNV KIEM. Lange tijd schoor de SER kunstenaars over dezelfde kam als werknemers uit andere sectoren. Het kostte ons grote moeite om werkgevers en Kroonleden in de SER te overtuigen van de noodzaak van afwijkende WW-regels vanwege de vele korte en wisselende contracten. FNV KIEM is waakzaam op de uitwerking door de regering. Het SER-advies stelt ook dat de regering met sociale partners in overleg moet treden over andere opties dan de huidige regelgeving.

---