Gemeente Capelle a/d IJssel

Melden fraude met bijstandsuitkering

Een bijstandsuitkering is bedoeld voor die mensen, die het echt nodig hebben. Wie een uitkering ontvangt maar daar geen recht op heeft, pleegt fraude. Het aanpakken van fraude is voor de gemeente heel belangrijk. Doel van het gemeentelijke beleid is misbruik te voorkomen en te bestrijden. Met duidelijke voorlichting over rechten en plichten, goede dienstverlening en het uitvoeren van gerichte controles wil de gemeente fraude voorkomen.

Als fraude met een uitkering wordt ontdekt, treedt Sociale Zaken streng op. De ten onrechte betaalde bijstand wordt altijd teruggevorderd. Daarnaast verlaagt Sociale Zaken de uitkering. Bij ernstige fraude krijgt de betrokkene te maken met de sociale recherche van Sociale Zaken. Ook wordt aangifte bij justitie gedaan. Hij of zij zal dan voor de rechter moeten verschijnen, die een gevangenis- of taakstraf en/of geldboete kan opleggen.

Als u denkt dat iemand fraudeert met een bijstandsuitkering, kunt u dit per brief of telefonisch melden aan de Taakgroep Bijzonder Onderzoek van Sociale Zaken, Postbus 133, 2900 AC Capelle aan den IJssel. U kunt uw melding ook anoniem doen. De door u verstrekte informatie wordt zeer zorgvuldig en strikt vertrouwelijk behandeld. Voor uw melding kunt u elke werkdag rechtstreeks telefonisch contact opnemen met de taakgroep Bijzonder Onderzoek via telefoonnummer 010-2848406.