Gemeente Woerden

11 mei 2005

Wie wordt de burgemeester van Woerden?

Maandagavond 25 april heeft de gemeenteraad gesproken met de Commissaris van de Koningin, de heer B. Staal. Tijdens de vergadering is aan de commissaris de profielschets overhandigd voor de nieuwe burgemeester van Woerden. Bovendien heeft de commissaris de gemeenteraad een aantal vragen gesteld. De procedure voor de werving van kandidaten kan nu van start gaan.

Hoe ziet de procedure eruit?
Rond deze tijd zal de burgemeestersvacature worden gepubliceerd in de Staatscourant. Vervolgens pikken de vakbladen de vacature ook op.

Kandidaten schrijven hun brief aan de Commissaris van de Koningin. De commissaris voert de eerste selectie uit. Hij gaat gesprekken aan met de kandidaten en wint inlichtingen over ze in. Hierna gaat de Commissaris het gesprek aan met de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad. Aan deze commissie verklaart de Commissaris welke mensen hij aanbeveelt voor een eerste gesprek. De vertrouwenscommissie kan de Commissaris vragen om een toelichting als bepaalde mensen, die wel hebben gereageerd, niet op de aanbeveling staan. Uiteindelijk kan de vertrouwenscommissie ook afwijken van de aanbeveling van de commissaris. Naar verwachting zal de vertrouwenscommissie begin september 2005 de lijst met de commissaris bespreken.

De vertrouwenscommissie bestaat uit de negen fractievoorzitters in de gemeenteraad en wordt voorgezeten door de voorzitter van de grootste fractie (CDA), Teus van Oosterom. De taak van de vertrouwenscommissie is om de aanbeveling voor te bereiden, die uiteindelijk wordt vastgesteld door de gemeenteraad.. De gemeenteraad bespreekt het advies van de vertrouwenscommissie waarschijnlijk in een raadsvergadering eind oktober/begin november. Het gaat om een aanbeveling aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties - want die gaat uiteindelijk beslissen over de benoeming.

Tussen het bespreken van de namen met de commissaris en het vaststellen van de aanbeveling voert de vertrouwenscommissie meestal twee gesprekken met kandidaten. De gemeenteraad heeft de vertrouwenscommissie verder de mogelijkheid gegeven om in de procedure gebruik te maken van een assessment.

Nogal bijzonder in de procedure van de gemeente Woerden is de rol van de wethouders. In het verleden was het gebruikelijk dat minimaal één wethouder lid was van de vertrouwenscommissie. Dat kon toen zonder problemen, omdat tot 2002 de wethouders lid van de gemeenteraad waren. Met de invoering van de Wet Dualisering Gemeentebestuur zijn de taken van gemeenteraad en college uit elkaar gehaald en hebben de wethouders geen rol meer bij het opstellen van de aanbeveling.

Omdat de burgemeester op een goede manier zal moeten samenwerken in een college, wordt in veel gemeenten toch een wethouders als adviseur aan de vertrouwenscommissie toegevoegd. In Woerden is voor een andere oplossing gekozen. De wethouders en de gemeentesecretaris krijgen de laatste drie á vier kandidaten te spreken en adviseren de vertrouwenscommissie over deze mensen.

Hoe worden de inwoners van Woerden op de hoogte gehouden? Na de aankondiging van de procedure in de Staatscourant zal voorlopig geen informatie over de burgemeestersprocedure openbaar gemaakt worden. Pas als de raad zich uitspreekt over de aanbeveling, mogen we meer vertellen. Als er eerder iets uitlekt over de gang van zaken in de vertrouwenscommissie, dan kan dat zomaar betekenen dat de procedure wordt stopgezet en dat er een benoeming zonder aanbeveling van de gemeenteraad plaatsvindt.