Telematica Instituut


Kennismanagement voor Thales

Essentiële kennis voor de organisatie behouden, al vertrekken medewerkers met die kennis om van hun pensioen te gaan genieten. Het afgelopen jaar heeft het Telematica Instituut in opdracht van Thales Nederland gekeken naar oplossingen voor dit vraagstuk. Dat heeft begin mei geleid tot het pilotproject 'Thales Kennisbehoud', waaraan verder de TU's Delft en Twente en de UVA deelnemen.

Na een inventarisatie van bedrijfsactiviteiten die Thales in de toekomst wil uitvoeren, wordt de kennis die daarvoor nodig is vergeleken met de kennis die daadwerkelijk op termijn voorhanden is. Door via overdracht het verschil te dichten blijft essentiële kennis voor de organisatie behouden. Bijvoorbeeld in de vorm van filmpjes en cursussen als het gaat om ervaringszaken. Verder wordt ICT ingezet om kennis toegankelijk en doorzoekbaar te maken.

Net zo belangrijk is de inbedding van het veranderingsproces in de organisatie, die daarmee doorlopend en proactief met kennisbehoud om kan gaan. Het pilotproject duurt een jaar.

Thiemo Burger