Gerechtelijke organisatie

Uitspraak in geschil tussen twee kerkgemeenten

Arnhem, 10 mei 2005 - De Hervormde Gemeente Kesteren en de Gemeente in Hersteld Verband Kesteren zijn na de kerkfusie die geleid heeft tot het ontstaan van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), verwikkeld in een geschil over de vraag aan welke kerkgemeente het vermogen (onder andere het kerkgebouw) van de Hervormde Kerk in Kesteren toekomt. De Gemeente in Hersteld Verband Kesteren beschouwt zichzelf als de enige voortzetting van Nederlands Hervormde kerk in Kesteren. Zij weigert afgifte van administraties en sleutels van kerkgebouwen aan de Hervormde Gemeente Kesteren (die onderdeel is van de PKN). Deze laatste heeft nu in kort geding bij de rechtbank Arnhem de afgifte daarvan gevorderd.

De voorzieningenrechter oordeelt dat in dit geschil de kerkorde het uitgangspunt moet zijn. Dat betekent onder meer dat een hervormde gemeente na de kerkfusie van rechtswege onderdeel van de PKN wordt, ook wanneer een groot aantal gemeenteleden zich daarvan afscheidt.

De PKN en haar gemeenten moeten beschouwd worden als ârechtsopvolgers onder algemene titelâ van de Nederlandse Hervormde Kerk (en de andere fusiekerken). Alle rechten en verplichtingen zijn dus op de PKN overgegaan.

De kerkgemeenten in Hersteld Verband zijn nieuwe rechtspersonen. Het is voor hun vermogenrechtelijke positie volgens de rechter niet relevant dat zij zichzelf in geestelijk opzicht beschouwen als opvolgers van de Nederlands Hervormde Kerk.

Op deze inhoudelijke gronden acht de rechter de vorderingen van de Hervormde Gemeente toewijsbaar. De Gemeente in Hersteld Verband moet binnen twee weken sleutels, administraties en overige bescheiden overdragen. Wat betreft het medegebruik van het kerkgebouw moet zij zich houden aan de daarvoor getroffen regeling.

LJ Nummer

AT5271

Bron: Centrale redactie rechtspraak.nl
Datum actualiteit: 11 mei 2005 Naar boven