International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam

PERSBERICHT 11 mei 2005

IFFR's Hubert Bals Fonds steunt 46 filmprojecten

Het Hubert Bals Fonds van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) verdeelt in totaal Euro 630.000 onder 46 filmprojecten en -initiatieven in niet-Westerse landen. Onder de films die in de selectieronde van dit voorjaar een bijdrage voor postproductie krijgen zijn Carlos Reygadas' BATALLA EN CIELO (BATTLE IN HEAVEN, officiële competitie Cannes 2005) en SANGRE van Amat Escalante (Un certain regard, Cannes 2005).

Ook Gahité Fofana's UNE MATIN BONNE HEURE (EARLY IN THE MORNING) uit Guinee ontvangt een bijdrage voor postproductie. Deze film verbeeldt het levensritme in Afrika en de wens van jongere generaties het continent te verlaten. Het Hubert Bals Fons steunt verder AHLAAM (THE DREAMS) van Mohamed Al Daradji uit Irak, een verhaal over ervaringen van een vrouw in Baghdad na de val het Saddam-regime. Het fonds steunt verder GIE van Riri Riza uit Indonesië, een historische film gebaseerd op het leven van activist en schrijver Soe Hok Gie. Het IFFR verwacht een groot deel van de films die nu een fondsbijdrage voor postproductie ontvangen te kunnen vertonen tijdens de 35e festivaleditie die plaatsheeft van 25 januari tot en met 5 februari 2006.

De lijst met filmprojecten uit Azië, het Midden-Oosten, Oost-Europa en Latijns-Amerika die bijdragen ontvangen voor scenario- en projectontwikkeling omvat zowel nieuwe als vertrouwde namen. Nadat hij in 2005 een VPRO Tiger Award won met zijn debuut 4, werkt Ilya Khrzhanovsky nu aan DAU, een biografische film over de Russische Nobelprijswinnaar en wetenschapper Lev Landau. Zijn Russische collega Alexei German Jr. (THE LAST TRAIN) ontwikkelt GAGARIN & CO. over de eerste generatie kosmonauten. De opkomende onafhankelijke film in Turkije wordt ondersteund via filmprojecten van Yesim Ustaoglu, Semih Kaplanoglu en Huseyin Karabey. Andere veelbelovende filmprojecten komen uit Argentinië, Brazilië, Chili, China, Georgië, India, Kirgizië, Maleisië, De Filipijnen, Roemenië, Servië, Vietnam alsmede een Koerdisch project.

De complete lijst van de Hubert Bals Fonds-selectieronde voorjaar 2005:

POSTPRODUCTIE

AHLAAM (THE DREAMS) - Mohamed Al Daradji, Irak
BATALLA EN EL CIELO (BATTLE IN HEAVEN) - Carlos Reygadas, Mexico FULL OR EMPTY - Abolfazl Jalili, Iran
GIE - Riri Riza, Indonesië
LIBERATION - Jie Han, China
UN MATIN BONNE HEURE (EARLY IN THE MORNING) - Gahité Fofana, Guinee MONOBLOC (MONOBLOCK) - Luis Ortega, Argentinië
LA PERRERA (THE DOG POUND) - Manuel Nieto, Uruguay PRESIDENT MIR QANBAR - Mohammad Shirvani, Iran
RETURN OF JIVANI - Harutyun Khachatryan, Armenië
LA SAGRADA FAMILIA (THE HOLY FAMILY) - Sebastian Campos, Chili SANGRE - Amat Escalante, Mexico
INTIZAR (WAITING) - Rashid Mashawari, Palestina

SCENARIO- EN PROJECTONTWIKKELING

EL RUBOR (BLUSH) - Ana Poliak, Argentinië
CAUCASIAN BESTSELLER - Levan Zakareishvili, Georgië DAU - Ilya Khrzhanovsky, Rusland
DEAD CLOWNS - Ana Rivoira, Argentinië
EDSA XXX - Khavn de la Cruz, De Filipijnen
FALLEN HERO - Partho Sen Gupta, India
FILMEFOBIA (FILMEPHOBIA) - Kiko Goifman, Brazilië
GAGARIN & CO. - Alexei German Jr., Rusland
DACA BOBUL NU MOARE (IF THE SEED DOESN'T DIE) - Sinisa Dragin, Roemenië XUE ZHAN DAO DI (KARMIC MAHJONG) - Wang Guangli, China LOVE AND OTHER CRIMES - Stefan Arsenijevic, Servië LA LUMIERE - Aktan Abdykalykov, Kirgizië
THE MONKEY SEA - Woo Ming Jin, Maleisië
THE ORDINARY PEOPLE - Vladimir Perisic, Servië
PANDORA'NIN KUTUSU (PANDORA'S BOX) - Yesim Ustaoglu, Turkije BOZ SALKYN (PURE COOLNESS) - Ernest Abdyjaparov, Kirgizië EL CIRCUITO DE ROMAN (ROMAN'S CIRCUIT) - Sebastian Brahm, Chili EL SOL - Ayar Blasco, Argentinië
STEPPE WINDS - Semih Kaplanoglu, Turkije
GITMEK (TO GO) - Huseyin Karabey, Turkije
NGUYEN TIEU (VIRGIN MOON DROWNING) - Doan Minh Phuong, Vietnam VIVASH (A MATTER OF CHOICE) - Ganga Mukhi, India
ZARA - Ayten Mutla Saray, Koerdistan

DISTRIBUTIE

Film Resource Unit, Zuid-Afrika (voor distributie van WOODEN CAMERA, DRUM & ZULU LOVE LETTER) FORSAKEN LAND - Vimukthi Jayasundara, Sri Lanka
SHI JIE (THE WORLD) - Jia Zhangke, China (voor distributie-toer op universiteiten)

WORKSHOPS EN TRAINING

Het Hubert Bals Fonds steunt trainingsinitiatieven voor jonge filmmakers in/tijdens: Cinemanila Film Festival, De Filippijnen
Latin American Workshop for Emerging Filmmakers in Colón, Argentinië San José, Costa Rica
Sud Écriture, Tunesië

HUBERT BALS FONDS AWARDS

Hubert Bals Fonds Award voor meest veelbelovende filmproject:
- is maart 2005 uitgereikt tijdens het Hongkong-Asian Film Financing Forum aan THE COFFIN van Ekachai Uekrongtham (Thailand)


- zal worden uitgereikt tijdens:
Jakarta International Film Festival, Indonesië
Boracay Co-Production Meeting (19-21 augustus 2005) van het Cinemanila Film Festival, De Filipijnen, 4-16 augustus 2005 CineLink tijdens het Sarajevo Film Festival, Bosnië-Herzegovina, 17-25 augustus 2005

Profiel van het Hubert Bals Fonds
Het Hubert Bals Fonds is evenals de CineMart, onderdeel van het International Film Festival Rotterdam. Het 35e IFFR vindt plaats van 25 januari tot en met 5 februari 2006. Het laatste nieuws over het IFFR, het Hubert Bals Fonds en de CineMart is het gehele jaar door te vinden op www.filmfestivalrotterdam.com.

Het Hubert Bals Fonds is opgericht met het doel om hulp te bieden bij de realisatie van opmerkelijke of belangrijke speelfilms en lange, creatieve documentaires van vernieuwende en getalenteerde filmmakers uit ontwikkelingslanden. Het Hubert Bals Fonds geeft bijdragen die vaak een cruciale rol blijken te spelen om de filmprojecten inderdaad te kunnen gaan maken. Hoewel het fonds nadrukkelijk de financiele aspecten van een project beziet, blijven de inhoud en de artistieke waarde van doorslaggevende betekenis. Sinds de oprichting van het fonds in 1988 (vernoemd naar IFFR oprichter en directeur Huub Bals), hebben rond de vijfhonderddertig projecten uit Azië, het Midden-Oosten, Oost-Europa, Afrika en Latijns-Amerika een bijdrage ontvangen. Ongeveer 80% van deze projecten zijn gerealiseerd of zijn momenteel in productie. Jaarlijks vertoont het IFFR de recent voltooide films in het festivalprogramma.

Het Hubert Bals Fonds wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het HIVOS-NCDO Cultuurfonds, NPS en de Stichting DOEN.

Bijdragen en selectieronden
Ieder jaar heeft het HBF ongeveer Euro 1,2 miljoen tot zijn beschikking. Hiermee is het fonds in staat om individuele bijdragen toe te kennen van maximaal Euro 10.000 voor scenario-ontwikkeling, Euro 30.000 voor postproductie en Euro 15.000 ten behoeve van distributie in het land van herkomst. De selectieronden voor bijdragen vinden twee maal per jaar plaats. De deadlines voor het aanvragen van bijdragen zijn 1 maart en 1 augustus.

Training, workshops, de Hubert Bals Fonds Awards
Het Hubert Bals Fonds verleent bijdragen aan initiatieven voor training van filmmakers in ontwikkelingslanden. Tijdens de filmfestivals van Hong Kong, Manilla, Sarajevo en Jakarta, participeert het Hubert Bals Fonds in scenarioworkshops. Bij deze gelegenheden kent het fonds een Hubert Bals Fonds Award toe aan het meest veelbelovende filmproject.

Hubert Bals Fonds-films in filmtheaters, op televisie en Tigeronline.nl Sommige films die mede tot stand kwamen dankzij een Hubert Bals Fonds-bijdrage worden aangekocht door Nederlandse distributeurs en uitgebracht in de filmtheaters. In 'Tigers on Tour' brengt het IFFR zelf een aantal van deze films uit. De NPS zendt Hubert Bals Fonds-films uit in de serie 'Wereldcinema', zondagmiddagen op Net 3. In samenwerking met Tiscali heeft het IFFR het initiatief genomen voor www.tigeronline.nl, de eeste website voor arthousefilms, waar inmiddels 35 speelfilms (deels tot stand gekomen met een bijdrage van het Hubert Bals Fonds) voor een bedrag van Euro 2,99 per film thuis bekeken kunnen worden.

(einde persbericht)