Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Vliegtuig en hotel aan de winnende hand

Den Haag, 11 mei 2005

De ANWB verwacht dat het vliegtuig als vervoermiddel terrein wint op de auto en mede hierdoor loopt het hotel in op de camping. Turkije, Griekenland, Kroatië, Portugal, de nieuwe Europese landen en een aantal intercontinentale bestemmingen mogen dit jaar rekenen op een groeiende belangstelling. Belangrijkste reden hiervoor is de goedkope prijs als gevolg van een scherpe concurrentie in de reismarkt en de goedkope dollar.

In de komende zomerperiode zullen, net als vorig jaar, ruim 11 miljoen Nederlanders op vakantie gaan. Bijna 8 miljoen zoekt het buitenland op. Onder de ruim drie miljoen Nederlanders die voor hun vakantie in Nederland blijven is Gelderland evenals vorig jaar de favoriete provincie. Het aantal vakantieplannen voor het binnenland ligt daarmee iets lager dan in 2004.

Frankrijk blijft vakantieland nummer één voor Nederlanders. Het land kan rekenen op een bezoek van ruim anderhalf miljoen landgenoten. Het merendeel van hen gaat met de tent of de caravan. Turkije wint wederom de concurrentieslag van Spanje als het gaat om de vliegbestemmingen. Naast Turkije als belangrijkste bestemming voor georganiseerde vliegreizen komt ook Griekenland langzaam in de buurt van de tweede plaats van Spanje. Met name onder jeugd zijn de reizen naar de Griekse eilanden, in het bijzonder Kreta, erg populair. Andere stijgers dit jaar binnen Europa zijn Kroatië en Portugal. De intercontinentale bestemmingen, vooral Noord- Amerika alsmede Indonesië, Thailand en China zullen het naar verwachting beter doen dan in 2004.

De top 5 bestemmingen met aantallen vakantiegangers:
* Frankrijk 1,6 miljoen

* Spanje 840.000

* Duitsland 620.000

* Turkije 600.000

* Italië 480.000

In eigen land overnachten de meeste vakantiegangers in een caravan of een vakantiebungalow. Voor Nederlanders is Frankrijk hét kampeerland, gevolgd door Italië, Spanje, Duitsland en Kroatië. In alle gevallen is de caravan favoriet boven de tent. Toch is het hotel ten opzichte de camping bezig met een sterke inhaalslag. Zoals het er nu naar uitziet zal het hotel het volgend jaar zomer gaan winnen van de kampeervakantie.

Door Europese regelgeving is de luchtpassagier vanaf begin dit jaar beter beschermd tegen de gevolgen van een vertraging of uitval van een vlucht. Deze regelgeving is ook van toepassing op de vakantievluchten. Uitzondering hierop vormen de retourvluchten van luchtvaartmaatschappijen die niet in Europa gevestigd zijn. Dit geldt voor veel retourvluchten uit Turkije.

Bronnen: ANVR boekingsstatistieken en het CVO Vakantieplannen 2005

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)